Rybářský rozcestník

Rybí fondue s vývarem

Rybí nebo masový vývar povařený spolu s bílým vínem, jako základ pro fondue.

2 náročnost
35 minut
  • 600-800 g rybího filé (ostroun, halibut, platýs, mořský okoun ...)
  • míchaná zelenina
  • bílý chléb
  • Rozpis na vývar:
  • 0,5 l silného rybího nebo masového vývaru
  • 0,5 l suchého bílého vína
  • 2 ks žloutky
  • 2 ks hřebíčky
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 lžíce solamylu
  • 2 lžíce smatany
  • špetka strouhaného muškátu
  • špetka cukru
  • bílý pepř
  • sůl
  • studená voda
  • Příprava

    1. Vývar povaříme asi 10 minut s bílým vínem, hřebíčky, bobkovými listy a muškátovým oříškem
    2. Solamyl rozmícháme v malém množství studené vody a pak ho přidáme do vývaru
    3. Vývar necháme na malém ohni dalších cca 10 minut povařit
    4. Dochutíme cukrem, pepřem a solí
    5. Smetanu ušleháme spolu se žloutky a trochou vývaru, pak vše přidáme do celkového objemu
    6. Metlou na sníh vývar intenzivně rozšleháme, nakonec ho přelijeme do nádoby na fondue, vývar udržujeme při stálé teplotě
    7. Rybí maso nakrájíme na 2 cm velké kousky, napichujeme je vidličkou na fondue a v horkém vývaru je necháme tak dlouho, až budou uvařené.

    Doporučení

    K fondue servírujeme míchanou zeleninu, studené omáčky a bílý chléb. K rybím fondue se hodí suché bílé víno.

    Poznámka

    Příprava rybího vývaru: Vývar ze zeleniny (k vaření ryb).

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím