Rybářský rozcestník

Sledě s jablečným křenem

Recepty z ryb na úpravu slaných sleďů. V mléce máčení povaření sledi, sevírovaní promíchaní s jablečným křenem.

2 náročnost
35 minut
+2 hodiny máčení  
  • 4 ks sledě
  • 500 g jablek
  • 1/8 l smetany
  • křen
  • podle potřeby cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Jsou-li sledi nasoleni, musíme je předem dobře omýt, odříznout hlavu a ocas, vyjmout mlíčí nebo jikry (použijeme-li jinou rybu, musíme ji po uvaření vykostit)
    2. Sledě však jen 5 minut povaříme a pak, po vychladnutí, namočíme na 2 a více hodin do mléka
    3. Z mléka sledě vyjmeme, můžeme vykostit, nakrájíme na menší kousky a promícháme s jablečným křenem

    Jablečný křen: oloupaná jablka nastrouháme, přidáme očištěný, nastrouhaný křen a promícháme s hustou smetanou. Zpravidla nemusíme přidávat ani sůl ani cukr.

    Doporučení

    Místo mořské ryby můžeme takto upravovat i našeho kapra, kterého buď uvaříme ve vývaru s kořením, hlavně s bobkovým listem nebo ho upečeme a podáváme s jablečným křenem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Uzení ryb na sítech

    Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím