Rybářský rozcestník

Platýs na roštu

Recept na grilovaného platýse na roštu.

1 náročnost
15 minut
+ 1 hodina marinování  
Platýs na roštu
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks vykuchaných platýsů
  • 2 ks malé cukety na ozdobu
  • 1 ks malého lilku
  • 1 ks citrónu
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce soli
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka mleté šalvěje
  • špetka bílého pepře
  • Příprava

    1. Platýse omyjeme, osušíme a vložíme do velké nízké mísy
    2. Smícháme marinádu z oleje, soli, tymiánu, šalvěje a pepře, touto marinádou platýse přelijeme
    3. Lilek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky, cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky, zeleninu přidáme k rybám a potřeme marinádou
    4. Všechno necháme asi 1 hodinu přikryté při pokojové teplotě marinovat, ryby i zeleninu během marinování několikrát obrátíme
    5. Dobře okapanou zeleninu i ryby necháme důkladně okapat a pak grilujeme v alobalové misce asi 4-5 minut z každé strany.

    Doporučení

    Grilovaného platýse servírujeme obloženého grilovanou zeleninou a plátky citrónu.

    Nejčtenější články

    Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

    Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

    Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

    Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

    Jak správně udělat rybu na grilu

    Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím