Rybářský rozcestník

Jemná rybí polévka s houbami

Polévka z rybí hlavy, ocasu, rybích vnitřností, kořenové zeleninu a hub, dochucená kořením a smetanou.

2 náročnost
45 minut
Jemná rybí polévka
  • 2 ks půlky rybí hlavy
  • 2 ks půlky ocasu
  • 1–2 ks žloutků
  • 1/2 ks bujónové kostky
  • 150 g rybích vnitřností
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g čerstvých hub nebo žampiónů nebo 10 g sušených hub
  • 70 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1,25 l vody
  • 1/8 l sladké smetany
  • špetka mletého pepře
  • koření kari
  • petrželka
  • sůl
  • Příprava

    1. Oprané hlavy bez očí a žáber a rybí ocasy zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme do měkka tak, aby se maso dalo z hlav i ocasů obrat a dokonale odkostit
    2. Očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninou osmažíme na 30 g másla, přidáme scezený vývar z ryb a zahustíme žlutou jíškou, připravenou ze zbylého másla a mouky
    3. Polévku dobře rozšleháme a povaříme
    4. Přidáme obrané maso z hlav a ocasů a povařené rybí vnitřnosti, které jsme uvařili zvlášť a k tomu přidáme očištěné a nakrájené houby (sušené houby předem na několik hodin namočíme)
    5. Polévku znovu dobře povaříme a nakonec přilijeme smetanu, v níž jsme rozšlehaly žloutky; přidáme jemně usekanou petrželku, se žloutky se polévka už pouze dobře prohřejeme.

    Doporučení

    K polévce podáváme na nudličky nakrájenou a osmaženou žemli nebo kolečka rohlíků, která namažeme máslem, posypeme strouhaným sýrem a v troubě opečeme.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím