Rybářský rozcestník

Jemná rybí polévka s houbami

Polévka z rybí hlavy, ocasu, rybích vnitřností, kořenové zeleninu a hub, dochucená kořením a smetanou.

2 náročnost
45 minut
Jemná rybí polévka
  • 2 ks půlky rybí hlavy
  • 2 ks půlky ocasu
  • 1–2 ks žloutků
  • 1/2 ks bujónové kostky
  • 150 g rybích vnitřností
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g čerstvých hub nebo žampiónů nebo 10 g sušených hub
  • 70 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1,25 l vody
  • 1/8 l sladké smetany
  • špetka mletého pepře
  • koření kari
  • petrželka
  • sůl
  • Příprava

    1. Oprané hlavy bez očí a žáber a rybí ocasy zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme do měkka tak, aby se maso dalo z hlav i ocasů obrat a dokonale odkostit
    2. Očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninou osmažíme na 30 g másla, přidáme scezený vývar z ryb a zahustíme žlutou jíškou, připravenou ze zbylého másla a mouky
    3. Polévku dobře rozšleháme a povaříme
    4. Přidáme obrané maso z hlav a ocasů a povařené rybí vnitřnosti, které jsme uvařili zvlášť a k tomu přidáme očištěné a nakrájené houby (sušené houby předem na několik hodin namočíme)
    5. Polévku znovu dobře povaříme a nakonec přilijeme smetanu, v níž jsme rozšlehaly žloutky; přidáme jemně usekanou petrželku, se žloutky se polévka už pouze dobře prohřejeme.

    Doporučení

    K polévce podáváme na nudličky nakrájenou a osmaženou žemli nebo kolečka rohlíků, která namažeme máslem, posypeme strouhaným sýrem a v troubě opečeme.

    Nejčtenější články

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Druhy ryb doporučené k uzení

    Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb vhodných k uzení, které si můžete sami chytit, nebo také koupit v obchodech. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím