Rybářský rozcestník

Mník s grepovou omáčkou

Mník z čeledi treskovitých má bílé, jemné, dietním maso. I když je to vlastně mořská ryba, u nás žije její zástupce ze sladkovodní říše, mník jednovousý. Tento recept pochází z Francie, kde je mník velmi oblíben.

2 náročnost
35 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 600 g filet z mníka
  • 200 g mrkve
  • 1-2 ks růžové grepy
  • 1 ks citrónu
  • 4 lžíce plnotučné smetany
  • 1 dcl rybího vývaru
  • čilli (fumet de poisson)
  • mletý černý pepř
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, z grepů vymačkáme šťávu
    2. V hrnci, pod poklicí na rozpuštěném másle, podusíme kostičky mrkve, po 10-ti minutách zalijete mrkev rybím vývarem, přidáte smetanu, chilli a šťávu z grepu, vše dalších 10 minut vaříme, tentokrát již nezaklopené
    3. Hotovou zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence husté omáčky
    4. Rybí maso naporcujeme, osolíme, okořeníme pepřem a pokapeme citrónovou šťávou, restujeme z obou stran na pánvi, na másle 5 až 7 minut v závislosti na velikosti filetů
    5. Na předehřáté talíře vyskládáme jednotlivé porce ryb, přelijeme je horkou omáčkou a ihned podáváme ozdobené kolečky citrónu.

    Poznámka

    Více o mníku najdete v našem atlasu ryb: Mník mořský, Mník jednovousý.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!