Mník z čeledi treskovitých má bílé, jemné, dietním maso. I když je to vlastně mořská ryba, u nás žije její zástupce ze sladkovodní říše, mník jednovousý. Tento recept pochází z Francie, kde je mník velmi oblíben.
1. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, z grepů vymačkáme šťávu
2. V hrnci, pod poklicí na rozpuštěném másle, podusíme kostičky mrkve, po 10-ti minutách zalijete mrkev rybím vývarem, přidáte smetanu, chilli a šťávu z grepu, vše dalších 10 minut vaříme, tentokrát již nezaklopené
3. Hotovou zeleninovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence husté omáčky
4. Rybí maso naporcujeme, osolíme, okořeníme pepřem a pokapeme citrónovou šťávou, restujeme z obou stran na pánvi, na másle 5 až 7 minut v závislosti na velikosti filetů
5. Na předehřáté talíře vyskládáme jednotlivé porce ryb, přelijeme je horkou omáčkou a ihned podáváme ozdobené kolečky citrónu.
Více o mníku najdete v našem atlasu ryb: Mník mořský, Mník jednovousý.