Rybářský rozcestník

Námořnické fondue

Rybí filé a maso z kapra opékané přímo na stole v nádobě na fondue.

1 náročnost
10 minut
+ doba přípravy přímo na stole  
  • 400 g vykoštěného masa z kapra
  • 400 g rybího filé
  • 4 dl oleje
  • sůl
  • nádoba na fondue
  • Příprava

    1. Filé i maso z kapra naporcujeme na větší kostky (plátky) a vyskládáme je na větší talíř
    2. Rybí maso, přímo na servírovacím stole, nabodáváme na vidličky a smažíme v rozehřátém oleji v nádobě na fondue
    3. Místo omáček (servírují se ke klasickým masovým fondue) podáváme různé druhy nakládané zeleniny jako okurky, feferonky, kukuřičky, paprikové saláty …

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme čerstvé pečivo.

    Poznámka

    Fondue – Název pochází z francouzského slova „Fondre“, což doslovně znamená taviti, rozpouštěti. Původně tento název označoval pokrm z roztaveného sýra, který se připravoval na stole ve speciálním kotlíků vybaveném vařičem. Toto ve Švýcarsku oblíbené jídlo našlo svou modifikaci po celé Evropě v podobě masového fondue, které se také připravuje přímo na stole ve speciálním kotlíků. Vzhledem k tomu, že všichni stolující si namáčejí sousta v jednom kotlíku, podává se toto jídlo pouze ve společnosti velmi blízkých přátel. Ke kotlíku, který je vybaven vařičem, patří sada vidliček s barevným označením, aby mohl každý stolovník lehce rozeznat svou vidličku, kterou vložil do kotlíku. K masovému fondue se podávají různé omáčky, které činí s každého sousta chuťově odlišný pokrm. Jako příloha se podává buď bílý chléb, bagety nebo opečené brambory.

    Nejčtenější články

    Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

    Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím