Rybářský rozcestník

Štika na slanině s kapustičkami

Prošpikované, osolené, citronem pokapané, porce štiky vložené do pekáčku, pokladené máslem, doplněné o uvařené kapustičky a kousky slaniny, okořeněné, zapečené v troubě.

2 náročnost
45 minut
štikaštika
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks porce štiky (150-200 g)
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 50 g slaniny
  • sladká červená paprika
  • citronová šťáva
  • drcený kmín
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce štiky prošpikujeme, pokapeme citronem, osolíme.
    2. Kapustičky zbavíme zaschnutých lístků, v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, scedíme, necháme okapat.
    3. Porce ryby osušíme, vložíme do zapékací misky, opepříme, okmínujeme, poprášíme jemně červenou paprikou, přidáme kapustičky, zbytek slaniny nakrájené na proužky. Poklademe plátky másla, pečeme při 180 °C 15 minut.

    Doporučení

    Takto upečenou štiku podáváme například se šťouchanými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.