Rybářský rozcestník

Kaprová směs základní na zakrmování lovného místa II.

Další receptůra na univerzální zakrmovací směs určenou především pro cílený lov kaprů. Vhodná směs na zakrmení pomocí zakrmovací lopatky nebo zakrmovací rakety.

1 náročnost
100 minut
+ doba máčení  
univerzálníuniverzálníuniverzálníuniverzální
  • 1-1,5 l přes noc máčené, pak uvařené krmné kukuřice
  • 0,2-0,4 l konopných semínek
  • 0,2-0,4 l spařené, přes noc máčené řepky
  • 0,5 l tygřích ořechů (chilli, solené, klasik, česnekové....)
  • 0,5 l kukuřičného šrotu
  • Příprava

    1. Konopná semínka máčíme 24 hodin, potom je ve vodě, kde byla namočená, vaříme na mírném zdroji tepla asi 10 až 15 minut, musí mírně popraskat a objevit se zelené klíčky. Pokud nepopraská, vaříme tak dlouho, až konečně pukne.
    2. Kukuřici necháme den namočenou ve vodě, pak ji povaříme doměkka, necháme vychladnout, pak vodu slijeme, část si ponecháme na zvlhčení směsi.
    3. Tygří ořech máčíme 24 hodin, pak vaříme na mírném zdroji tepla, asi 30 minut.
    4. Řepku spaříme vařící vodou, necháme ji přes noc namočenou, vodu slijeme a smícháme s kukuřicí, tygřím ořechem a konopným semínkem.
    5. Nakonec do směsi zamícháme kukuřičný šrot, necháme chvíli odležet, pak směs zvlhčíme trochou vody z kukuřice a můžeme začít zakrmovat.

    Doporučení

    Poměry surovin jsou jen orientační, nemusí se úplně striktně ctít! Všechny suroviny lze koupit v rybářských potřebách již předvařené, máčené a případně i dochucené, ale doma připravené vás vyjdou mnohem levněji.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.