1 náročnost
100 minut
+ doba máčení
1-1,5 l přes noc máčené, pak uvařené krmné kukuřice
0,2-0,4 l konopných semínek
0,2-0,4 l spařené, přes noc máčené řepky
0,5 l tygřích ořechů (chilli, solené, klasik, česnekové....)
0,5 l kukuřičného šrotu
Příprava
- Konopná semínka máčíme 24 hodin, potom je ve vodě, kde byla namočená, vaříme na mírném zdroji tepla asi 10 až 15 minut, musí mírně popraskat a objevit se zelené klíčky. Pokud nepopraská, vaříme tak dlouho, až konečně pukne.
- Kukuřici necháme den namočenou ve vodě, pak ji povaříme doměkka, necháme vychladnout, pak vodu slijeme, část si ponecháme na zvlhčení směsi.
- Tygří ořech máčíme 24 hodin, pak vaříme na mírném zdroji tepla, asi 30 minut.
- Řepku spaříme vařící vodou, necháme ji přes noc namočenou, vodu slijeme a smícháme s kukuřicí, tygřím ořechem a konopným semínkem.
- Nakonec do směsi zamícháme kukuřičný šrot, necháme chvíli odležet, pak směs zvlhčíme trochou vody z kukuřice a můžeme začít zakrmovat.
Doporučení
Poměry surovin jsou jen orientační, nemusí se úplně striktně ctít! Všechny suroviny lze koupit v rybářských potřebách již předvařené, máčené a případně i dochucené, ale doma připravené vás vyjdou mnohem levněji.