Rybářský rozcestník

Jednoduchá základní krmítková (feederová) směs do proudné vody

Základní receptůra zakrmovací směsi do silného proudu, vhodná také na výrobu zakrmovacích koulí. Je namíchaná z hotové krmítkové směsi, hlíny, případně lepidla, vody, nějakého boosteru, kukuřice a živých červů.

1 náročnost
30 minut
zakrmovaci-koule222kukly-cerv-krmitko8
  • 1 kg hotové krmítkové směsi na řeky (slaná nebo sladká)
  • 10-20 % objemu krmítkové směsi hlíny z krtinců (lehké, jemné, prosáté)
  • 1 l vody (nejlépe s řeky, co se bude chytat)
  • 2 dcl vhodného boosteru
  • 1 dcl (lepidla na sypké krmení)
  • 1 malá plechovka kukuřice bez nálevu
  • 2 hrsti živých červů
  • Příprava

    1. Do hotové, ještě suché, krmítkové směsi zamícháme lepidlo, pokud ho používáte (je vhodné do většího proudu!), nejlépe prosátou, jemnou hlínu, pak krmítkovou směs zvlhčíme vodou smíchanou s nějakým boosterem (použijeme jen část vody)
    2. Dále do krmení zamícháme plechovku kukuřice, ze které jsme slili nálev
    3. Směs necháme chvíli odležet, pak zkontrolujeme lepivost a vlhkost směsi, v případě nutnosti ji dále zvlhčíme nejlépe pomocí rozprašovače, zamícháme, zkontrolujeme, případně opět zvlhčíme …
    4. Až má směs správnou vlhkost a lepivost, nakonec do směsi opatrně zamícháme čisté červy (bez podestýlky).

    Doporučení

    Lepivost vyzkoušíme tak, že jednou rukou nabereme část směsi, zmáčkneme ji, pokud bude pěkně homogenní, nebude se rozpadat, máme ji správně namíchanou.

    Poznámka

    Při míchání krmení se držíme jednoduché poučky. Nejprve smícháme všechny suché směsi, v jiné nádobě pak smícháme případné různé tekuté složky, pak vše spolu smícháme. Až na závěr přidáváme vše živé nebo křehké, jako například různé larvy hmyzu. Zvlhčujeme opatrně a postupně! Snažíme se vždy namíchat jen tolik krmení, kolik ten den upotřebíme.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.