Rybářský rozcestník

Perníkové drobení – vzlínavá složka zakrmovacích směsí

Skvělá sladká složka do směsí určených při chytání ve vodním sloupci. Perníkové drobení po dopadu na dno pozvolna vzlíná a stoupá sloupcem vody až k hladině. Perník se dá také koupit, již připravený na strouhání, ale domácí je domácí! 🙂

2 náročnost
40 minut
+ doba proschnutí perníku  
Perníkové drobení - vzlínavá složka zakrmovacích směsí
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 sáčku perníkového koření
  • 1 ks vejce
  • 3-4 lžíce kakaa
  • Příprava

    1. Ve vhodné míse smícháme mouku spolu s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a perníkovým kořením
    2. Ve vodě rozmícháme vejce a olej, tuto tekutou složku postupně, za stálého míchání, zapracujeme do sypké směsi
    3. Těsto propracujeme, pak vylijeme na tukem vymaštěný plech nebo plech vyložený papírem na pečení
    4. Pečeme na 180 °C asi 35 minut
    5. Hotový perník nakrájíme na větší kostky, ty pak necháme několik dní důkladně vyschnout, pak je nastrouháme, případně ještě čerstvý perník po vychladnutí protlačíme sítkem s malými oky, drobení pak opět necháme pořádně proschnout
    6. Hotové, proschlé perníkové koření, přimícháváme do zakrmovacích směsí, u kterých chceme dosáhnout efekt vzlínání.

    Doporučení

    Pokud vynecháme perníkové koření a kakao, můžeme směs doplnit jinými složkami (česnek, kari …) a obarvit například potravinářským barvivem. Vytvoříme tak vzlínavou slanou složku různých barev dle potřeby.

    Poznámka

    Pokud použijeme struhadlo, volíme velikost ok podle toho, zda budeme cíleně lovit drobné bílé ryby, nebo kapry. Větší oka samozřejmě použijeme v případě, že se budeme snažit přemluvit k záběru větší ryby.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    O rybách a jejich zpracování

    Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím