2 náročnost
40 minut
+ doba proschnutí perníku

Perníkové drobení - vzlínavá složka zakrmovacích směsí
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1 hrnek vody
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 sáček kypřící prášek do pečiva
1/2 sáčku perníkového koření
1 ks vejce
3-4 lžíce kakaa
Příprava
- Ve vhodné míse smícháme mouku spolu s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a perníkovým kořením
- Ve vodě rozmícháme vejce a olej, tuto tekutou složku postupně, za stálého míchání, zapracujeme do sypké směsi
- Těsto propracujeme, pak vylijeme na tukem vymaštěný plech nebo plech vyložený papírem na pečení
- Pečeme na 180 °C asi 35 minut
- Hotový perník nakrájíme na větší kostky, ty pak necháme několik dní důkladně vyschnout, pak je nastrouháme, případně ještě čerstvý perník po vychladnutí protlačíme sítkem s malými oky, drobení pak opět necháme pořádně proschnout
- Hotové, proschlé perníkové koření, přimícháváme do zakrmovacích směsí, u kterých chceme dosáhnout efekt vzlínání.
Doporučení
Pokud vynecháme perníkové koření a kakao, můžeme směs doplnit jinými složkami (česnek, kari …) a obarvit například potravinářským barvivem. Vytvoříme tak vzlínavou slanou složku různých barev dle potřeby.
Poznámka
Pokud použijeme struhadlo, volíme velikost ok podle toho, zda budeme cíleně lovit drobné bílé ryby, nebo kapry. Větší oka samozřejmě použijeme v případě, že se budeme snažit přemluvit k záběru větší ryby.