Skvělá sladká složka do směsí určených při chytání ve vodním sloupci. Perníkové drobení po dopadu na dno pozvolna vzlíná a stoupá sloupcem vody až k hladině. Perník se dá také koupit, již připravený na strouhání, ale domácí je domácí! 🙂
Ve vhodné míse smícháme mouku spolu s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a perníkovým kořením
Ve vodě rozmícháme vejce a olej, tuto tekutou složku postupně, za stálého míchání, zapracujeme do sypké směsi
Těsto propracujeme, pak vylijeme na tukem vymaštěný plech nebo plech vyložený papírem na pečení
Pečeme na 180 °C asi 35 minut
Hotový perník nakrájíme na větší kostky, ty pak necháme několik dní důkladně vyschnout, pak je nastrouháme, případně ještě čerstvý perník po vychladnutí protlačíme sítkem s malými oky, drobení pak opět necháme pořádně proschnout
Hotové, proschlé perníkové koření, přimícháváme do zakrmovacích směsí, u kterých chceme dosáhnout efekt vzlínání.
Doporučení
Pokud vynecháme perníkové koření a kakao, můžeme směs doplnit jinými složkami (česnek, kari …) a obarvit například potravinářským barvivem. Vytvoříme tak vzlínavou slanou složku různých barev dle potřeby.
Poznámka
Pokud použijeme struhadlo, volíme velikost ok podle toho, zda budeme cíleně lovit drobné bílé ryby, nebo kapry. Větší oka samozřejmě použijeme v případě, že se budeme snažit přemluvit k záběru větší ryby.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
V poslední době se s recepty na tataráky doslova roztrhl pytel. Lidé se snaží experimentovat a nezůstávat jen u klasiky z hovězího masa. A protože řada z vás chodí ráda na ryby, nebo si je aspoň často dopřává, můžete vyzkoušet ten náš, v němž jsme si pohráli s masem ze pstruha. Aby vynikla jeho chuť, nesmí samozřejmě chybět ani něco kyselého a taky čerstvý kopr. Skvělou přílohou je chléb nebo pečivo opečené v troubě. Náš tatarák ze pstruha si zamilujete.
Na Štědrý den se ve většině českých domácností připravuje tradiční kapr, a to nejčastěji smažený v klasickém trojobalu. Tato klasika je v tuzemsku neodmyslitelnou součástí Vánoc, vyzkoušejte ale něco nového, obalte porce ryby v bylinkovém trojobalu.
Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.
Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….
Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.