Rybářský rozcestník

Napařené „nastartované“ boilies na krátkodobý lov kaprů

Takto „nastartované“ boilies se skvěle hodí při krátkodobém lovu kaprů jak na zakrmení, tak pod háček jako nástraha. Okamžitě, po vhození do vody, se na lovném místě začne do okolí vypouštět pachová stopa a mrak z jemných částic. Pokud někde v okolí budou kapři, je velká šance, že připlavou hodovat. Toto boilies je tedy ideální po celý rok při krátkodobých půldenních až jednodenních výpravách, nebo do ledové podzimní a zimní vody. Ovšem ani v brzkém jaru by vás neměli nechat na holičkách. 🙂

1 náročnost
30 minut
nastartovane-boilies4nastartovane-boilies5nastartovane-boilies2nastartovane-boilies6nastartovane-boilies3koule-sparene-startovaci5koule-sparene-startovaci6boilis-spareni7boilis-spareni3
  • 1 kg boilies
  • 0,5 l vařící vody (nebo dle potřeby!)
  • 1-2 dcl oblíbeného tekutého boosteru
  • 2-3 dcl sypkého atraktoru (suchá směs method mix, krmítková směs, strouhanka...)
  • kbelík s víčkem
  • Příprava

    1. Den před výpravou ze sáčku odsypeme do kbelíku či jiné nádoby s poklopem vhodné množství boilies, záleží na celkové době výpravy, ale lepší je spařit menší množství koulí a raději postup opakovat několikrát, pokud bude množství nedostatečné … (můžeme kombinovat jak velikosti koulí tak i chutě).
    2. Vařící vodou koule šokově spaříme, nalijeme jen tolik vody, aby byly koule sotva potopené, raději dáme o něco méně, než více!, zaklopíme a necháme 10 minut uzavřené, nekoukáme, aby jsme si neodpouštěli páru!
    3. Po napaření opatrně vylijeme obsah vody, koule nadipujeme nějakým vašim oblíbeným tekutým boosterem (nebo dipem), promícháme a necháme chvíli odpočinout.
    4. Nakonec použijeme nějaký sypký atraktor, nebo stačí strouhanka, kousky sypkého atraktoru se totiž budou odlepovat od koulí a lákat ryby i ve vodním sloupci.
    5. Takto upravené koule skladujeme krátkodobě dobře uzavřené, můžeme jimi zakrmovat, ale také na ně chytat. Boilies ideální do ledové podzimní a zimní vody, nebo po celý rok při krátkodobých, půldenních až jednodenních výpravách.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?