Rybářský rozcestník

Garnáti v kokosové omáčce

Maso z garnátů povařené v kokosové omáčce, servírované s rýží.

2 náročnost
30 minut
  • 750 g syrových garnátů (langust)
  • 500 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
  • 1-2 lžičky sambal oelek
  • 1 lžička mleté kurkumi
  • 1 lžička kari koření
  • 1 ks cibule
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Garnáty vyloupeme (po odstranění skořápek z ocasního krunýře vyjmeme maso a odstraníme střívko tak, jako u raků)
    2. Na rozpáleném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme veškeré koření, zamícháme a nakonec přimíchám kořenící pastu, asi 5 minut vše povaříme
    3. V této fázi nalijeme kokosové mléko, omáčku osolíme, vložíme připravené garnáty a vaříme 10-12 minut
    4. Pokrm nejlépe ihned podáváme s vařenou rýží.

    Doporučení

    Více o garnátech nejdete zde: Krevety, garnely a garnáti.

    Recept na sambal olek najdete zde: sambal oelek.

    Poznámka

    Sambal oelek (Ulek) – Pikantní kořenící pasta z povařených a pak umixovaných chilli papriček, soli, (cukru) a citronové šťávy.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Lov sumců na položenou na pelety a boilies

    Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.