Rybářský rozcestník

Kousky ryby na chunanský způsob

Usmažené filety mořské ryby, servírované spolu se zeleninou orestovanou ve výpeku po smažení ryby. V Číně se takto upravená ryba podává s rýží, v našich podmínkách podáváme s vařenými nebo pečenými brambory či hranolky.

1 náročnost
Kousky ryby na chunanský způsob
  • 1 kg tresky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička zázvoru
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks červené masité papriky
  • 1 ks pórku
  • olej
  • sůl
  • Na těstíčko:
  • 2 lžíce solamylu (škrobové moučky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 ks vaječné bílky
  • Příprava

    1. Porce tresky nakrájíme na kousky 3-4 cm dlouhé, osušíme
    2. Z uvedených přísad vyrobíme řídké těstíčko, protáhneme jimi kousky ryby a na oleji opékáme z obou stran dozlatova
    3. Opečené kousky ryby odložíme stranou na teplé místo, do výpeku po rybě přidáme nakrájený pórek, červenou papriku a česnek, ochutíme zázvorem, sojovou omáčkou, přisolíme a restujeme, až je zelenina měkká
    4. Na talíř dáme kousky ryby a přelijeme je orestovanou zeleninou.

    Doporučení

    Lze použít i jinou mořskou rybu, například, tilapie, hejka atd.

    Poznámka

    Recept i s fotografií nám poslal D. Marounek

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!