Rybářský rozcestník

Dušená rýže

Vařenou rýži zná asi každý, ale někteří z vás jistě neví, že se rýže dá i dusit, pak je chutnější. Rýže jako příloha se hodí k různým pokrmům, skvělá je pak i k rybímu masu.

2 náročnost
30 minut
Dušená rýže
  • Rozpis na 4 porce:
  • 300 g rýže
  • 40 g sádla
  • 0,75 l vody nebo vývaru
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Příprava

    1. Přebranou rýži dáme do cedníku a důkladně ji propereme v tekoucí studené vodě, pak ji necháme okapat
    2. Krátce ji, za stálého míchání, osmažíme (orestujeme) na sádle, osolíme, přidáme cibuli, do níž jsme zapíchli hřebíčky, vše zalijeme vařící vodou, vody dáme tolik, aby sahala asi dva prsty nad rýži, hrnec zaklopíme
    3. V troubě vyhřáté na 180 °C dusíme rýží doměkka, tedy asi 20 minut.

    Doporučení

    Rýži vaříme ve větším kastrolu, aby mohla nabobtnat, rozložit se na tenčí vrstvu, aby spodní vrstva byla stejně měkká jako vrchní. Pro lepší chuť ji můžeme zalít teplým vývarem z kostí nebo zeleniny.

    Poznámka

    Během vaření rýži nemícháme, rýže by se mohla připálit, protože mícháním se na dně usazuje škrob.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím