Rybářský rozcestník

Dušená rýže

Vařenou rýži zná asi každý, ale někteří z vás jistě neví, že se rýže dá i dusit, pak je chutnější. Rýže jako příloha se hodí k různým pokrmům, skvělá je pak i k rybímu masu.

2 náročnost
30 minut
Dušená rýže
  • Rozpis na 4 porce:
  • 300 g rýže
  • 40 g sádla
  • 0,75 l vody nebo vývaru
  • 2 ks hřebíčky
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Příprava

    1. Přebranou rýži dáme do cedníku a důkladně ji propereme v tekoucí studené vodě, pak ji necháme okapat
    2. Krátce ji, za stálého míchání, osmažíme (orestujeme) na sádle, osolíme, přidáme cibuli, do níž jsme zapíchli hřebíčky, vše zalijeme vařící vodou, vody dáme tolik, aby sahala asi dva prsty nad rýži, hrnec zaklopíme
    3. V troubě vyhřáté na 180 °C dusíme rýží doměkka, tedy asi 20 minut.

    Doporučení

    Rýži vaříme ve větším kastrolu, aby mohla nabobtnat, rozložit se na tenčí vrstvu, aby spodní vrstva byla stejně měkká jako vrchní. Pro lepší chuť ji můžeme zalít teplým vývarem z kostí nebo zeleniny.

    Poznámka

    Během vaření rýži nemícháme, rýže by se mohla připálit, protože mícháním se na dně usazuje škrob.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.