Rybářský rozcestník

Příprava partiklů do krmných směsí

Partikl je souhrné označení návnad složených z nejrůznějších zemědělských plodin jako je pšenice, řepka, kukuřice, hrách, fazole … a dalších hrubších složek krmení, která slouží k udržení ryb na krmném místě. Do partiklu tedy patří také na hrubo podrcené pelety nebo boilie. Všechny tyto návnady se pak používají ve směsích na zakrmení lovného místa při chytání kaprovitých ryb. Některé se musí před samotným chytáním tepelně upravit, některé pak alespoň máčet …

Kukuřice

Kukuřice se dá koupit v obchodech, nebo natrhat na poli. Pokud máte klasy, musíte je zbavit listů a nechat usušit a pak z klasů semínka vydrolit.

Zpracování kukuřice:

Zrnka kukuřice dáme nejméně na 24 hodin máčet, pozor zrna nabobtnají a podstatně zvýší svůj objem, tak použijte větší nádobu! Vaříme do změknutí tedy asi 20 až 30 minut. Pak ji slijeme a necháme důkladně okapat. Skladujeme ji nejlépe v mrazáku.

Lze ji nahradit nakládanou kukuřicí, která se dá koupit v plechovkách a ihned použít, většinou bez nálevu.

Kukuřice - skvělý rybářský partikl

Kukuřice – skvělý rybářský partikl

Tygří ořech

Tygří ořech není vůbec vhodný ke krmení ve velkém! Rybí vnitřnosti ho totiž neumí zpravovat, jen projde jejím trávicím traktem a zase vyjde ven. Ale kapři ho milují! Dá se koupit ve třech velikostech.

Zpracování tygřího opřechu:

Mážíme ho 24 hodin, pak vaříma na mírném zdroji tepla, asi 30 minut. Opravdu ho používejte jen v malém množství!

Tygří ořech

Hrách

Hrách je skvělý hlavně pro kaprovité ryby, které ho milují. Běžně ho koupíme v hospodářských speciálkách.

Zpracování hrachu:

Hrách máčíme 12 hodin, pak ho uvaříme doměkka, vaříme pod poklicí 1,5 až 2 hodiny, a je-li třeba, přiléváme při vaření horkou vodu, hrachem nemícháme, aby zůstal celý, jen jim v hrnci potřeseme, důkladně okapaný hned použijeme nebo lze také zamarzit.

Hrách - další rybí oblíbený partikl

Hrách – další rybí oblíbený partikl

Kroupy

Výhoda krup je, že je to velmi levná surovina. Asi nejvhodnější pro rybářské účely je velikost krup č. 10!

Zpracování krup:

Do hrnce nasypeme propláchnuté kroupy, zalijeme je vodou 1:5, tedy například 1 hrnek krup a 5 hrnků vody, máčíme je 3 až 4 hodiny, pak je vaříme na mírném zdroji tepla 1,5 až 2 hodiny doměkka, během vaření je často mícháme, protože se rády připalují! Měkké slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou, aby se nám neslepily.

Měkké kroupy se dají dobře dochucovat i barvit.

Kroupy

Pšenice

Právě pšenice patří mezi partikly, co se musí uvařit, protože hodně bobtnají a pokud by jsme s ní zakrmovali a nebyla by uvařená, ryby by po jejím pozření mohly uhynout! Opět ji koupíme ve speciálkách.

Zpracování pšenice:

Pšenici necháme 24 hodin nabobtnat ve vodě, pak ji vaříme cca 1 hodinu na mírném zdroji tepla.

Pšenice - další z partiklů vhodný do krmných směsí

Pšenice – další z partiklů vhodný do krmných směsí

Řepka

Řepka obsahuje hodně tuku a po uvaření pěkně voní, je skvělá oblíbená u kaprovitých ryb. Dá se koupit jak v hospodářských speciálkách, tak v rybářských potřebách.

Zpracování řepky:

Řepka se musí také máčet, necháme ji ve vodě několik hodin, klidně i celý den, pak ji vaříme na mírném, zdroji tepla 15 až 20 minut. Pokud ji chcete zamrazit, musí se dát do mrazáku zalitá vodou, jinak semínka vyschnou a budou ve vodě plavat! Skvělé jsou na to petláhve, do 2/3 nasypeme řepku, zbytek zalijete vodou a pak můžet dát zamrazit.

Řepka – partikl

Lněné semínko

Když se lněné semínko pomele, rozvoní se po oleji. Dá se koupit jak v rybářských potřebách, tak v hospodářských speciálkách.

Konopná semínka se dají také upražit, pomlít a pak teprve přidat do směsí.

Zpracování lněného semínka:

Máčíme ho ve vodě 4 až 5 hodin, pak se buď důkladně okapaná přidají do směsí, nebo se mohou nejprve pomlít a až pak přidat do různých směsí, kterou pěkně spojí.

Lněné semínko - rybářský partikl

Lněné semínko – rybářský partikl

Sója

Právě sója obsahuje až 40 % proteinů, proto je vodná hlavně do směsí. Dá se koupit téměř všude, jak ve specializovaných rybářských prodejnách, tak i dalších obchodech, například se zdravou výživou.

Zpracování bobulí sóji:

Sóju máčíme 18 až 20 hodin, pak ji vaříme asi 30 minut. Musí jit lehce rozmáčknout mezi prsty, ale je lepší raději ji převařit, než ji nechat nedovařenou!

Sója - méně používaný partikl

Sója – méně používaný partikl

Cizrna

Cizrna je skvělá v tom, že dobře přejímá pachy, takže pokud ji nadipujeme, skvělě ve vodě nese pachovou stopu použitého dipu.

Zpracování cizrny:

Cizrnu nejprve máčíme celý jeden den, tedy 24 hodin, pak ji uvaříme doměkka, což trvá na mírném zdroji tepla asi 30 minut. Po okapnání ji můžeme ihned použít, nebo třeba zamrazit.

Cizrna - další méně tradiční partikl

Cizrna – další méně tradiční partikl

Fazole

Velké i malé fazole také patří do oblíbených rybářských partiklů. Koupíme je všude, hodí se do všech možných směsí pro kaprovité ryby.

Zpracování fazolí:

Také fazole máčíme, asi tak 18 až 20 hodin, pak je uvaříme doměkka, což trvá zhruba 30 minut. Měkké fazole důkladně zcedíme, okapané pak použijem dle potřeby, hlavně do směsí pro kaprovité ryby.

Rybářský partikl - fazole - různé druhy

Rybářský partikl – fazole – různé druhy

Konopné semínko

Toto semínko lze běžně koupit v rybářských potřebách, ale i v akvaristice či hospodářských spiciálkách. Vaří se proto, protože v syrovém stavu jsou tvrdá a moc nevoní, ovšem jakmile se povaří a změknou voní úžasně.

Zpracování konopného semínka:

Semínka máčíme 24 hodin, potom je ve vodě, kde byla namočená vaříme na mírném zdroji tepla asi 10 až 15 minut, musí mírně popraskat a objevit se zelené klíčky.

Konopné semínko

Slovo závěrem

Partikl můžeme také nechat naklíčit, nebo zkvasit. ) Hrášek, pšenici …  zalijeme vodou a necháme 1 den máčet, pak partikl přendáme do vhodné nádoby, měl by být rozložený jen v jedné vrstvě, zalijeme vodou, co jsme v ní partikl máčeli, tak do poloviny vrstvy partiklu a nádobu postavíme tam, kde je dostatek světla
(čím teplejší a světleší prostředí, tím dříve začne partikl klíčit!), hlídáme, aby byla v nádobě pořád na dně voda. Asi za 2 až 3 dny budou klíčky dostatečně velké.

A kvašení? To je jednoduché! Nepoužitý partikl prostě zasypejte trochou cukru a on pěkně začne kvasit, pak se dá dál použít, ryby zkvašené mají rády! Také se dá partikl zalít trochou kefíru, opět začne kvasit …

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím