Rybářský rozcestník

Kouzlo partiklu – proč vlastně vnadit partiklem při lovu kaprů

Je mnoho zastánců používání partiklů při lovu kaprů, ale i mnoho odpůrců. Ze zkušenosti vím, že i při pravidelném zakrmování lovného místa partiklem nemusí vysněný větší kapr přijít, ba naopak, drobné rybky často vytlačí ty větší ryby mimo zónu zakrmení. I proto často při cíleném lovu větších kaprů chytáme tyto větší kusy na okraji, nebo dokonce mimo zakrmené místo. Přesto má využití partiklu své velké plusy. Partikl dokáže totiž nejen ryby, tedy i větší kapry, na lovné místo přilákat, ale hlavně je na místě udržet, aby jsme měli čas a šanci nějakou přemluvit k záběru.

patrikl-tomas-leto-2019-2partiklNakládanýpartikl-uvodka

Obecně se dá říci, že partiklové směsi jsou velice účinné lákadlo, bohužel pro většinu ryb, nejen pro kapry. Proto také na lovném místě vzniká často velký přetlak, kdy malé rybky v hejnech vytlačují ty větší samotáře o které většinou, nám kaprařům, jde. Přesto je lov na zakrmených místech partiklem často velice úspěšný. Ale dříve, než se pustíme do filozofie zakrmování partiklem, musíme začínajícím rybářům říci, co to tedy vlastně partikl je a jak se dělí.

Základní dělení partiklu:

Partikl jsou vlastně zrna či plody rostlinného původu, jde o obilná semena, zrna některých plodin včetně luštěnin. Partikl pak dělíme podle velikostí na drobný partikl a partikl větší, na který můžeme i chytat a využívat jej tedy nejen jako návnadu, ale i jako nástrahu buď přímo na háček, nebo častěji na přívěs háčku.

  • drobný partikl: zrníčka obilovin – ječmen, oves, pšenice … konopná semínka
  • větší partikl: tygří ořech, hrách, kukuřice, cizrna…

Druhy partiklu:

  • kukuřice
  • tygří ořech
  • hrách
  • kroupy
  • pšenice, ječmen, oves
  • řepka
  • lněné semínko
  • sója
  • cizrna
  • fazole
  • konopné semínko …

A jak se připravuje partikl?

Partikl musíme před samotným použitím nechat máčet ve vodě nejméně 12 hodin, některý je pak ještě třeba povařit! Jak povaření, tak máčení můžeme provádět přímo u vody například pomocí velkého hrnce a plynového vařiče, nebo si můžeme partiklové směsi připravit již doma. Návody na úpravu jednotlivých partiklů najdete například v našem článku zde: Příprava partiklů do krmných směsí

Tip: Velmi účinný je zkvašený partikl! Jak si ho připravit? To je jednoduché. Partikl prostě zasypejte trochou cukru a on pěkně začne kvasit, pak se dá dál použít, ryby zkvašené mají rády. Také se dá partikl zalít trochou kefíru, opět začne kvasit …

Máčený, povařený partikl….

Filozofie zakrmování partiklem

Velké prostory vody více zakrmujeme, na menší vodě zakrmujeme méně. Někdy méně je více, ale i naopak, úspěšnější je zakrmovat dlouhodobě, tedy i několik dnů před samotným lovem, než vysypat desítky kg partiklu a dalšího krmení v jeden den. Čím zakrmujeme, na to chytáme, tedy v zakrmovací směsi by se měla objevit alespoň část nástrahy, co budeme dávat na háček nebo k háčku na přívěs. Například při chytání na boilies pak stačí bolies koule nadrtit, nebo je rozkrájet a přidat k dalšímu partiklu.

Zakrmujeme v pravidelných intervalech, před lovem obden, při samotném lovu pak stačí ráno a večer na stojatých vodách, každou hodinu, v menších dávkách, v proudných částech řek. Více o zakrmování, nejen partiklem, se dozvíte v našem článku zde: Filozofie zakrmování

Jak dostat partikl na lovné místo?

Já osobně nejraději lovím na dostřel lopatkou, případně prakem. Ale to nejde na všech revírech. Na delší vzdálenosti můžeme volit k zakrmování závoz lodí, nebo například partikl nastřelovat raketou…

Slovo závěrem

Partikl není samospásný, i když umí přilákat ryby, často i tak můžeme strávit celé dny u vody bez záběru. Volte obezřetně dávkování zakrmení a pokud zůstanete, i přes svojí taktiku zakromvání partiklem, třetí a čtvrtý den bez záběru, zapřemýšlejte, kde jste možná udělali chybu. Také si vzpomeňte na jednu starou rybářskou moudrost: „Změna místa, ryba jistá!“ 🙂

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím