Rybářský rozcestník

Šetrné zacházení s rybou

Tato kapitola naší rybářské školy má za úkol připomenout jak začínajícím rybářům, tak i těm, co už na to zapomněli, že ryba je živý tvor, ke kterému by jsme se měli chovat s respektem a slušně. A proto si zde povíme o základní manipulaci s rybami, jak je šetrně vytáhnout z vody, nebo naopak pustit, případně usmrtit tak, aby to bylo pro ně co nejméně bolestivé a traumatizující.

Je to k nevíře, ale stále procházeje kolem vody vídám některé rybáře, kteří se k rybám chovají jako k věci a ne, jako k živému tvoru. Je to smutné. Proto je třeba si o vztahu rybáře a ryby podrobněji popovídat. Začněme s tím, že i když je rybář lovec a ryba potenciální rybářova kořist, přesto se k ní člověk může chovat slušně.

I když je dnes módní trend ryby pouštět, je to tzv. chytání „Chyť a pusť„, přesto nesmíme zapomínat, že ryba je od pradávna nesmírně ceněnou potravinou. A proto část rekreačních rybářů chytá nejen pro potěšení z lovu, ale také pro maso, které je zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, tuků, vitamínů a také minerálních látek.

Šetrné pouštění ryby, kapr to často ocení a přijede rybáři poděkovat ...

Šetrné pouštění ryby, kapr to často ocení a přijede rybáři poděkovat …

Ale pokračujme postupně, tedy máme rybu na prutu, přitáhli jsme ji ke břehu a co teď?

Slušný rybář používá na vytáhnutí větších ryb podběrák. I když ten není součástí povinné výbavy, měl by ho každý rybář mít a používat. Další možností, je rybu nechat ve vodě, vyvléknout ji opatrně z háčku a pokud možno vůbec ji nebrat do ruk. Pokud přeci jen musíme na rybí tělo sáhnout, pak používáme namočené ruce, nebo mokré rukavice. Ryby jsou totiž velmi háklivé na jakýkoli oděr a pokud jim na těle zásadně narušíme jejich ochranou vrstvu mazu, mohou dostat plíseň či jinou nemoc a později uhynout.

Video: Kapr 82 cm, vytažení z vody, měření

Pokud rybu vytáhneme z vody a chceme si ji nafotit, pak postupujeme co nejrychleji, na položení ryby na zem používáme různé podložky, které ještě polijeme vodou, aby nebyly suché, nebo alespoň ryby pokládáme do trávy. Každopádně opatrně, neházíme je na zem  jako pytel brambor! To platí i pro pouštění ryb do vody. Běžně vídám, jak někteří rybáři menší rybky háží z výšky do vody, tak, že to plácne a ryba většinou po chvíli uhyne. I malá rybka si zaslouží, aby byla opatrně puštěna do vody.

Vylovení ryby pomocí podběráku

Vylovení ryby pomocí podběráku

A jak je to s rybou, kterou si chci odnést domů?

Rybářský řád říká přesně toto: v mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace.

Ryby přechováváme během lovu ve vezírku, který je k tomu určený. Měl by být označený jménem rybáře, jak stanovuje řád. Před odchodem od vody je pak potřeba rybu, nebo ryby, šetrně zabít. Nejednodušší, ale nejúčinnější způsob je nejprve rybu omráčit dostatečně silným úderem do čela a pak ostrým nožem přeřízneme žaberní oblouky. Hlavou dolů ji pak necháme vykrvácet. Kucháme ji raději až doma, ale ještě ten den, co ji chytneme! Rozhodně není vhodné ryby převážet v igelitce živé!

Kapr v podběráku položeném na trávě

Kapr v podběráku položeném na trávě

Slovo závěrem

Ať už rybu bereme domů jako potravinu, nebo ji vrátíme zpět do vody a máme ji za kamaráda, vždy se k ní musíme chovat slušně. Je to živý tvor a my rybáři by jsme neměli býti barbary!

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?