Rybářský rozcestník

Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

ExtrudovanéNakládanáZmrzlélanovka-vytah4chleba-gimicka-hacek

Třešně

Dobře zralé třešně milují jak kapři, tak tloušti, ale i další kaprovité ryby. Třešně jsou přirozenou sezónní nástrahou, která často funguje, hlavně v parných dnech těsně před bouřkou. Pak je záběr na třešně velmi reálný.

Špendlíky – mirabelky

Také velmi populární sezónní nástraha pro kaprovité ryby. Hlavně amuři špendlíky milují, ale pozor, musí být pěkně zralé!

Ostatní sezónní ovoce

Ano, nejen na třešně a mirabelky mají kaprovité ryby zálusk. V létě nepohrdnou ani dalším sezónním ovocem, jako švestkami, meruňkami, višněmi … většinou nejvíce funguje to ovoce, které se v daném revíru vyskytuje u vody a občas se ze břehu skutálí přímo do vody.

Extrudované nástrahy pro kaprovité ryby.

Extrudované nástrahy pro kaprovité ryby.

Rohlík a chleba

S tím uspějeme i v zimním období, ale v létě nastražené na cucačku na hladině, to je magnet jak pro kapry, tak amury. Ovšem pozor na kačeny, ty pečivo, vznášející se na vodě, také milují.

Chleba pod háčkem v silikonové gumičce….

Listy salátu i jiné zelené listy

Amuři a listy salátu, to je legendární nástraha. Ovšem nemusíme nastražit jen listy salátu, stačí použít další mokřadní rostliny, jak jejich listy, tak kořínky, malé trsy plavající na hladině nenechají amuři rozhodně bez povšimnutí!

Nakládaná kukuřice - neochucená.

Nakládaná kukuřice – neochucená.

Kukuřice

Nakládaná kukuřice bez příchuti, ale i různě nadipovaná, jistě patří mezi základní nástrahy vhodné také do letních měsíců.

Živočišné nástrahy jako žížaly, masní červi, larvy vodních živočichů …

Že jsou žížaly velmi úspěšnou nástrahou, to ví každý zkušený rybář, ovšem někdy ani na žížaly ryby nezaberou. Další nejúspěšnější nástrahou jsou pak masní červi, dále larvy různých vodních živočichů … také měkkýši, patentky, mušle … a také kukly much, prostě vše, co je přirozenou potravou ryb.

Krevety, garnáti a další mořské potvory

Kaprovité ryby milují tyto růžové pochoutky. Mražené či chlazené jsou běžně dostupné ve většině hypermarketů. Nejlepší je koupit již předvařené, zbavené krunýře, pak je stačí jen napíchnout na háček a čekat na záběr.

Zmrzlé krevety - předvařené.

Zmrzlé krevety – předvařené.

A nesmíme zapomenout na sladké (i slané) extrudované nástrahy

Velmi úspěšné mohou být v letních měsících různé nadipované extrudované foukačky, rohlíkáče, řepkáče, které se prodávají v mnoha chutích a barvách. Ovšem nepodceňujte ani přichutě česnekové, krabí a další, občas umí překvapit!

Boilies, to je téma samo pro sebe! Uvádíme je jen proto, aby byl náš seznam ucelený. Na boilies koule, moderní to nástrahu hlavně pro větší kaprovité ryby, můžeme chytat sice po celý rok, ale právě největší kapry na ně lze přemluvit v letních a podzimních měsících. Výhodou je pak plovoucí boilies, které lze nabízet rybám ve vodním sloupci, nebo přímo na hladině, což je nejúčinnější metoda lovu kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb právě v létě.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím