Rybářský rozcestník

Krátké dostaveníčko s mníkem jednovousým

Asi jsem velký klikař, ale poslední tři roky mě na konci prutu pravidelně uvízl nějaký menší mník jednovousý a to většinou při lovu candátů s mrtvou rybičkou u dna. Vždy to byli prckové, největší měl sotva 30 cm. Ovšem letos jsem se na jedné z posledních výprav na Labi seznámil s mníkem velkým skoro 50 cm. Chytil ho můj kamarád. Byl to opravdu velký krasavec!

mnik-jednovousi-labe-zari-2018-1mnik-jednovousi-labe-zari-2018-2mnik-jednovousi-labe-zari-2018-3mnik-jednovousi-labe-zari-2018-4mnik-jednovousi-labe-zari-2018-5mnik-jednovousi-labe-zari-2018-7mnik-strihani-vlasce2

Mrtvý rybka, čekání na candáta, mírné pocukání a na konci vlasce pěkný mník. Kamarád na něj koukal jak na zjevení, chytil ho poprvé. Já s mníky mám větší zkušenosti, ale většího jsem také viděl poprvé. Háček měl, jak to mníci umí, pěkně hluboko a tak jsme návazec raději ustřihli, udělali pár fotografií a mník mazal zpět do vody. Mník je opravdu zajímavá ryba hodně podobná sumcovi, jen je podstatně menší, ovšem úžasně zbarvený. Jeho typickým znakem je vousek pod bradou, který měl tento kus jakoby zarostlý v bradě, ale měl ho tam! 🙂

Vousek na bradě, tenhle kus ho měl jakoby přirostlý, ale byl tam! 🙂

Mník jednovousý je zařazený do červeného seznamu chráněných druhů živočichů, proto by ho rybáři měli vždy pustit! Je to opravdu pěkná rybka, zde je pár fotografií toho posledního krasavce.

Pokud by jste si více chtěli přečíst o mníkovi, mrkněte k nám do atlasu: Mník jednovousý (Lota lota)

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.