Rybářský rozcestník

Úhoř mořský

Úhoří mořští z čeledi Congridae se velmi podobají sladkovodním druhům z čeledi Anguillidae, dosahují však mnohem větších rozměrů a žijí trvale ve slané vodě. Nalezneme je ve vodách Atlanského, Tichého a Indického oceánu. Jejich tělo je holé, bez šupin, a hřbetní ploutev jim začíná blízko za hlavou. Také ústa mají mnohem rozměrnější než druhy z čeledi úhořovitých. Svědčí to o jejich dravém způsobu života.

Úhoř mořský na bílém pozadí

Název latinsky

Conger conger

Rozpoznávací znaky

Oproti říčnímu dorůstá úhoř mořský dvojnásobných rozměrů, samice může měřit až 3 metry při hmotnosti 65 kg, samci nepřesahují 20 kg. Ryba má šedavou, na břiše výrazně světlejší kůži bez šupin, a ve srovnání s říčním příbuzným blíž k hlavě posazenou hřbetní ploutev a mnohem větší tlamu s výraznějšími zuby.

Výskyt

Úhoř mořský žije nejen ve vodách severního Atlantiku, ale také ve Středozemním, v Černém a v Baltském moři. Úhořům vyhovují skalnatá pobřeží a písčité dno, přes den se skrývají v jeskyních a v noci loví korýše, sépie a malé ryby.

Obecně

Úhoř mořský bývá šedočerně až černě zbarvený. Dorůstá značných rozměrů, často délky těla 2 m a váze 58 kg, zřídka dosahuje dokonce 3 m s váhou kolem 65 kg. Rozmnožování si odbývá ve východních oblastech Atlanského oceánu, v hlubinách větších než 3 000 m.

Larvy úhoře mořského se dostávají do Středozemního moře Gibraltarským průlivem. Jikernačky jsou vždy větší než mlíčňáci a mívají 3 až 8 miliónů jiker.

Úhoř mořský se živí převážně rybami, příležitostně i některými mořskými korýši. Nejvíce se pochutnává na mladých sledích a treskách. Někdy dokonce úhoř napadá ryby chycené do sítí, přitom poškozuje sítě a proto je rybáři všude pronásledován.

Kuchařské zpracování:

Kvalitou masa zůstává úhoř mořský za kvalitou masa úhoře říčního. Přesto se ho ve světě ročně uloví kolem 15 000 tun. Nejvíce ve Francii a ve Španělsku. Tučné maso úhoře mořského zpracováváme stejně, jako maso úhoře sladkovodního, nejlepší je uzený, marinovaný grilovaný nebo pečený. Ve velkém se také konzervuje.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi, Makro.cz

Způsob lovu

Na položenou ze břehu na mastnější kusy ryb, například na makrely.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím