Rybářský rozcestník

Úhoř mořský

Úhoří mořští z čeledi Congridae se velmi podobají sladkovodním druhům z čeledi Anguillidae, dosahují však mnohem větších rozměrů a žijí trvale ve slané vodě. Nalezneme je ve vodách Atlanského, Tichého a Indického oceánu. Jejich tělo je holé, bez šupin, a hřbetní ploutev jim začíná blízko za hlavou. Také ústa mají mnohem rozměrnější než druhy z čeledi úhořovitých. Svědčí to o jejich dravém způsobu života.

Úhoř mořský na bílém pozadí

Název latinsky

Conger conger

Rozpoznávací znaky

Oproti říčnímu dorůstá úhoř mořský dvojnásobných rozměrů, samice může měřit až 3 metry při hmotnosti 65 kg, samci nepřesahují 20 kg. Ryba má šedavou, na břiše výrazně světlejší kůži bez šupin, a ve srovnání s říčním příbuzným blíž k hlavě posazenou hřbetní ploutev a mnohem větší tlamu s výraznějšími zuby.

Výskyt

Úhoř mořský žije nejen ve vodách severního Atlantiku, ale také ve Středozemním, v Černém a v Baltském moři. Úhořům vyhovují skalnatá pobřeží a písčité dno, přes den se skrývají v jeskyních a v noci loví korýše, sépie a malé ryby.

Obecně

Úhoř mořský bývá šedočerně až černě zbarvený. Dorůstá značných rozměrů, často délky těla 2 m a váze 58 kg, zřídka dosahuje dokonce 3 m s váhou kolem 65 kg. Rozmnožování si odbývá ve východních oblastech Atlanského oceánu, v hlubinách větších než 3 000 m.

Larvy úhoře mořského se dostávají do Středozemního moře Gibraltarským průlivem. Jikernačky jsou vždy větší než mlíčňáci a mívají 3 až 8 miliónů jiker.

Úhoř mořský se živí převážně rybami, příležitostně i některými mořskými korýši. Nejvíce se pochutnává na mladých sledích a treskách. Někdy dokonce úhoř napadá ryby chycené do sítí, přitom poškozuje sítě a proto je rybáři všude pronásledován.

Kuchařské zpracování:

Kvalitou masa zůstává úhoř mořský za kvalitou masa úhoře říčního. Přesto se ho ve světě ročně uloví kolem 15 000 tun. Nejvíce ve Francii a ve Španělsku. Tučné maso úhoře mořského zpracováváme stejně, jako maso úhoře sladkovodního, nejlepší je uzený, marinovaný grilovaný nebo pečený. Ve velkém se také konzervuje.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi, Makro.cz

Způsob lovu

Na položenou ze břehu na mastnější kusy ryb, například na makrely.

Nejčtenější články

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

Základní dělení rybářských navijáků

Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím