Rybářský rozcestník

Úhoř mořský

Úhoří mořští z čeledi Congridae se velmi podobají sladkovodním druhům z čeledi Anguillidae, dosahují však mnohem větších rozměrů a žijí trvale ve slané vodě. Nalezneme je ve vodách Atlanského, Tichého a Indického oceánu. Jejich tělo je holé, bez šupin, a hřbetní ploutev jim začíná blízko za hlavou. Také ústa mají mnohem rozměrnější než druhy z čeledi úhořovitých. Svědčí to o jejich dravém způsobu života.

Úhoř mořský na bílém pozadí

Název latinsky

Conger conger

Rozpoznávací znaky

Oproti říčnímu dorůstá úhoř mořský dvojnásobných rozměrů, samice může měřit až 3 metry při hmotnosti 65 kg, samci nepřesahují 20 kg. Ryba má šedavou, na břiše výrazně světlejší kůži bez šupin, a ve srovnání s říčním příbuzným blíž k hlavě posazenou hřbetní ploutev a mnohem větší tlamu s výraznějšími zuby.

Výskyt

Úhoř mořský žije nejen ve vodách severního Atlantiku, ale také ve Středozemním, v Černém a v Baltském moři. Úhořům vyhovují skalnatá pobřeží a písčité dno, přes den se skrývají v jeskyních a v noci loví korýše, sépie a malé ryby.

Obecně

Úhoř mořský bývá šedočerně až černě zbarvený. Dorůstá značných rozměrů, často délky těla 2 m a váze 58 kg, zřídka dosahuje dokonce 3 m s váhou kolem 65 kg. Rozmnožování si odbývá ve východních oblastech Atlanského oceánu, v hlubinách větších než 3 000 m.

Larvy úhoře mořského se dostávají do Středozemního moře Gibraltarským průlivem. Jikernačky jsou vždy větší než mlíčňáci a mívají 3 až 8 miliónů jiker.

Úhoř mořský se živí převážně rybami, příležitostně i některými mořskými korýši. Nejvíce se pochutnává na mladých sledích a treskách. Někdy dokonce úhoř napadá ryby chycené do sítí, přitom poškozuje sítě a proto je rybáři všude pronásledován.

Kuchařské zpracování:

Kvalitou masa zůstává úhoř mořský za kvalitou masa úhoře říčního. Přesto se ho ve světě ročně uloví kolem 15 000 tun. Nejvíce ve Francii a ve Španělsku. Tučné maso úhoře mořského zpracováváme stejně, jako maso úhoře sladkovodního, nejlepší je uzený, marinovaný grilovaný nebo pečený. Ve velkém se také konzervuje.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi, Makro.cz

Způsob lovu

Na položenou ze břehu na mastnější kusy ryb, například na makrely.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím