Rybářský rozcestník

Úhoř mořský

Úhoří mořští z čeledi Congridae se velmi podobají sladkovodním druhům z čeledi Anguillidae, dosahují však mnohem větších rozměrů a žijí trvale ve slané vodě. Nalezneme je ve vodách Atlanského, Tichého a Indického oceánu. Jejich tělo je holé, bez šupin, a hřbetní ploutev jim začíná blízko za hlavou. Také ústa mají mnohem rozměrnější než druhy z čeledi úhořovitých. Svědčí to o jejich dravém způsobu života.

Úhoř mořský na bílém pozadí

Název latinsky

Conger conger

Rozpoznávací znaky

Oproti říčnímu dorůstá úhoř mořský dvojnásobných rozměrů, samice může měřit až 3 metry při hmotnosti 65 kg, samci nepřesahují 20 kg. Ryba má šedavou, na břiše výrazně světlejší kůži bez šupin, a ve srovnání s říčním příbuzným blíž k hlavě posazenou hřbetní ploutev a mnohem větší tlamu s výraznějšími zuby.

Výskyt

Úhoř mořský žije nejen ve vodách severního Atlantiku, ale také ve Středozemním, v Černém a v Baltském moři. Úhořům vyhovují skalnatá pobřeží a písčité dno, přes den se skrývají v jeskyních a v noci loví korýše, sépie a malé ryby.

Obecně

Úhoř mořský bývá šedočerně až černě zbarvený. Dorůstá značných rozměrů, často délky těla 2 m a váze 58 kg, zřídka dosahuje dokonce 3 m s váhou kolem 65 kg. Rozmnožování si odbývá ve východních oblastech Atlanského oceánu, v hlubinách větších než 3 000 m.

Larvy úhoře mořského se dostávají do Středozemního moře Gibraltarským průlivem. Jikernačky jsou vždy větší než mlíčňáci a mívají 3 až 8 miliónů jiker.

Úhoř mořský se živí převážně rybami, příležitostně i některými mořskými korýši. Nejvíce se pochutnává na mladých sledích a treskách. Někdy dokonce úhoř napadá ryby chycené do sítí, přitom poškozuje sítě a proto je rybáři všude pronásledován.

Kuchařské zpracování:

Kvalitou masa zůstává úhoř mořský za kvalitou masa úhoře říčního. Přesto se ho ve světě ročně uloví kolem 15 000 tun. Nejvíce ve Francii a ve Španělsku. Tučné maso úhoře mořského zpracováváme stejně, jako maso úhoře sladkovodního, nejlepší je uzený, marinovaný grilovaný nebo pečený. Ve velkém se také konzervuje.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi, Makro.cz

Způsob lovu

Na položenou ze břehu na mastnější kusy ryb, například na makrely.

Nejčtenější články

Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím