Rybářský rozcestník

Tuňák obecný

Tučná ryba s hnědočerveným, lístkovým masem. Žije v teplejších vodách. Je z největších a nejdravějších ryb makrelovitých. V hojné míře se vyskytuje v teplejších vodách Středozemního a Atlantického oceánu, v létě též v Severním moři.

Tuňák obecný na bílém podkladě

Název latinsky

Thunnus albacares / Thunus alalung

Rozpoznávací znaky

Tělo proudnicového tvaru. Spodní strana s břichem stříbřitě bílá. Má dvě hřbetní ploutve, přičemž druhá převyšuje první, rypec ostře zašpičatělý, srpkovité prsní ploutve a vysoký ocas tvaru půlměsíce.

Výskyt

Žije v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři. Obývá spíše volné moře, avšak sezoně přichází do blízkosti pobřeží.

Obecně

Tuňák obecný má obvzláště vyvinuté svalstvo, bohatě prokrvené, které mu dává velkou sílu a mrštnost a proto je znamenitým plavcem.

Tuňák je stěhovavá ryba, která při cestě za potravou urazí velké vzdálenosti. Obvykle žije v malých skupinkách, které se drží v blízkosti hladiny. Tuňák je predátor a svou kořist může pronásledovat rychlostí až 50 kilometrů v hodině. Loví v hejnech menších ryb.

Na bocích je šedivý se stříbrnými skvrnami, břicho má bělavé a hřbet je ocelově modrý až černý. Tvarem těla je podobný makrele, je však daleko větší a poněkud oblejší. Na hrudi má krunýř hrubých šupin bez lesku. Dosahuje délky 3 m a váhy až 500 kg. Doba tření je v červnu.

Zpracování tuňáka v kuchyni:

Maso tuňáka je cihlově až hnědočerveně zbarvené, velmi tučné a výborné chuti. Čerstvé však má krátkou trvanlivost. maso z prsou a břicha je šťavnatější, než maso ze hřbetu. Na jazyku může maso tuňáka působit trochu jako marcipán. Jeho chuť připomíná jemný telecí filet s divokou, slanou příchutí. Tuňák je obecně považován za jednu z nejchutnějších ryb na trhu a jeho maso obsahuje jen velmi málo kostí.

Maso tuňáka můžeme kromě běžného způsobu úpravy ryb upravovat také, jako maso z teplokrevných zvířat. Velmi oblíbený je také tuňák konzervovaný ve vlastní šťávě nebo oleji.

Doporučení – jak poznáte kvalita maso tuňáka:

Kvalitu masa tuňáka můžeme snadno zjistit podle barvy. Tmavě červená barva s bílými šlachami je indikátorem spíše nižší kvality. Obecně platí, že čím je maso světlejší, tím lépe chutná a tím vyšší je obsah tuku. Tomu ovšem odpovídá i vyšší cena. Čerstvého tuňáka je nejlepší zkonzumovat pokud možno v den koupi. Jen tak můžeme plně ocenit jeho delikátní chuť.

Další druhy tuňáků:

Tuňák pruhovaný

Hojná, hospodářsky významná ryba. Výborně chutná sušená. Dodává „rybí“ příchuť chuťově málo výrazným pokrmům z ryb.

Tuňák křídlatý

Ryba z čeledě makrelovitých. Dorůstá délky až 1,5 m a prodává se porcovaná. Má růžově červené maso. Může se opékat v pánvi, grilovat, opékat na roštu nebo dusit. Větší kusy se balí do alobalu a pečou v troubě.

Zdroj: http://www.nordsee.com, Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Loví se na vláčenou za lodí na větší kusy ryb.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím