Rybářský rozcestník

Strašek kudlankový

Strašek kudlankový je korýš rozšířený od severu Britských ostrovů až po jih Angoly. Hojně je loven také ve Středozemním moři a vůbec nejčastějším jeho domovištěm je Jaderské moře.

Strašek kudlankový na bílém pozadí, dva kusy

Název latinsky

Squilla mantis

Jiný název

Mantis shrimps

Tento strašek je jediným druhem, jenž je ve středomoří loven komerčně.

Nejvýznamnějšími lovci těchto bizárně vypadajících živočichů jsou italové. Straškové se hojně prodávají i v ostatních jižních evropských státech, ale do střední evropy se dováží jen zřídka.

Strašek kudlankový nepatří do řádu desetinožců, nýbrž do řádu ústonožců (Stomatopoda). Má krátký hřbetní krunýř, za nímž se nachází deset segmetů trupu. Typické pro strašky jsou velké lapavé nohy, které mají na vnitřní hraně posledního článku silné trny. Tyto poslední články mohou strašci přiklopit k předposlednímu článku, přičemž trny zapadnou do mezer na hraně předposledního článku. Strašci jsou dravci a ryba nebo jiný korýš, jenž se ocitne v jejich chapadlech, nemá šanci uniknout.

Od ostatních strašku  lze tento druh odlišit na základě symetrických skvrn. Strašek kudlankový dorůstá maximální délky 20 cm.

Kuchyňské zpracování:

Maso strašků je velmi křehké, ale poměrně měkké a proto není všemi tak velmi ceněno oproti jiným korýšům. Strašci se ve středomořské kuchyni často přidávají do polévek anebo se podávají uvaření samostatně s olivovým olejem a citronovou šťávou. Velmi dobře chutnají také smažení nebo grilovaní.

Zdroj: www.cerstveryby.cz

Nejčtenější články

Hybridní techniky lovu ryb

Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

Zmrazené nástražní rybky

Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím