Rybářský rozcestník

Slunka stříbřitá (Leucaspius delineatus)

Hojně rozšířený druh mírně tekoucích a stojatých vod. Bez hospodářského významu. Potrava pro dravé druhy, nástraha při lovu dravců. V některých atlasech je uváděna pod názvem Slunka obecná.

doba hájení Nemá
zákonná míra Není stanovena
SlunkaSlunka

Název latinsky

Leucaspius delineatus

Jiný název

Belica, Moderlieschen, Ovsienka striebristá, Verchovka, L´able du heckel

Rozpoznávací znaky

Malá rybka se štíhlým, po bocích zploštělým tělem. Ústa má posazená v horní části hlavy. Od malých ouklejí ji rozeznáme především díky nedokončené postranní čáře, která začíná od hlavy a pokračuje jen na několika šupinách, dál se ztrácí. Šupiny má na velikost rybky poměrně velké. Hřbet má nazelenalou bravu, po bocích bývá často umístěný namodralý, či našedlý pás, z vrchu světle orámovaný, jinak má boky stříbřité, až bílé. Ploutve má až průhledné, nepárové pak zbarvené mírně do šeda. Lze zaměnit za malé oukleje a také za střevličku východní, která má však dokonanou postranní čáru lemovanou tmavým pruhem.

Výskyt

Má ráda stojaté a vody s mírným tokem. Žije v ramenech řek a v rybnících.

Obecně

Tato malá, čilá hejnová rybka se živí především zooplanktonem u hladiny, nebo na ní. Rybky se vytírají v dubnu až červnu, opakovaně, jikry pak kladou na spodní část listů vodních rostlin, také na spadenou kůru ponořenou kousek pod hladinou, nebo na kořeny pod vodou.

Dorůstá do délky 10 cm, dožívá se nejvíce 5 let.

Někteří rybáři ji s oblibou používají jako nástražnou rybku na dravce, ovšem je dost křehká.

Příprava slunky v kuchyni:

Díky své velikosti je pro účely gastronomické rybkou bezvýznamnou. Její maso není příliš dobré a tak si raději v kuchyni připravíme jiný, větší a chutnější typ kaprovité ryby. Je pravda, že v minulosti se zapékala do těsta. Drobné rybky se pak také upravují v celku, nevykuchané, pomoučené, okořeněné o opečením v oleji. Jsou to tzv. grundle.

Způsob lovu

Lze chytat na tu nejjemnější plavačkovou výbavu, na malé mušky, kousek těsta či drobné červy. Ovšem nejčastěji ji běžný rybář chytne při čeřínkování.

Zdroj foto: Lubomír Hlásek, text: George, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

Chce se vám na rybách na velkou? Řešíte Nerudovské, kde a kam s tím? :)

Někdo by řekl, že to není žádný problém, prostě si dřepnu a je to. Ale kdo občas nechá svoji stopu v přírodě, moc dobře ví, že bez přípravy to není žádná sranda si pohodlně ulevit. Když vynechám komáry, hovada a další havěť, co má ráda bílé zadky, ani keře, rákos či traviny nám nedělají dobře, když si čupneme na nevhodné místo. To nemluvím o situacích, kdy rybaříme na místech, kde je prostě na nás ze všech stran vidět. Kde pak spočinout a v klidu si udělat to svoje?

Výroba zakrmovacího praku z petláhve

Zakrmovací prak se používá především na dopravení koulí připravených z lepivé zakrmovací směsi na lovné místo. Je to šikovná pomůcka především pro kapráře. Dá se koupit, ovšem jeho cena je, ve většině rybářských obchodů, poměrně vysoká. Přitom se dá vyrobit téměř bez nákladů, jen z toho, co najdete doma.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím