Rybářský rozcestník

Slunka stříbřitá (Leucaspius delineatus)

Hojně rozšířený druh mírně tekoucích a stojatých vod. Bez hospodářského významu. Potrava pro dravé druhy, nástraha při lovu dravců. V některých atlasech je uváděna pod názvem Slunka obecná.

doba hájení Nemá
zákonná míra Není stanovena
Slunka stříbřitá v akváriu
SlunkaSlunka

Název latinsky

Leucaspius delineatus

Jiný název

Belica, Moderlieschen, Ovsienka striebristá, Verchovka, L´able du heckel

Rozpoznávací znaky

Malá rybka se štíhlým, po bocích zploštělým tělem. Ústa má posazená v horní části hlavy. Od malých ouklejí ji rozeznáme především díky nedokončené postranní čáře, která začíná od hlavy a pokračuje jen na několika šupinách, dál se ztrácí. Šupiny má na velikost rybky poměrně velké. Hřbet má nazelenalou bravu, po bocích bývá často umístěný namodralý, či našedlý pás, z vrchu světle orámovaný, jinak má boky stříbřité, až bílé. Ploutve má až průhledné, nepárové pak zbarvené mírně do šeda. Lze zaměnit za malé oukleje a také za střevličku východní, která má však dokonanou postranní čáru lemovanou tmavým pruhem.

Výskyt

Má ráda stojaté a vody s mírným tokem. Žije v ramenech řek a v rybnících.

Obecně

Tato malá, čilá hejnová rybka se živí především zooplanktonem u hladiny, nebo na ní. Rybky se vytírají v dubnu až červnu, opakovaně, jikry pak kladou na spodní část listů vodních rostlin, také na spadenou kůru ponořenou kousek pod hladinou, nebo na kořeny pod vodou.

Dorůstá do délky 10 cm, dožívá se nejvíce 5 let.

Někteří rybáři ji s oblibou používají jako nástražnou rybku na dravce, ovšem je dost křehká.

Příprava slunky v kuchyni:

Díky své velikosti je pro účely gastronomické rybkou bezvýznamnou. Její maso není příliš dobré a tak si raději v kuchyni připravíme jiný, větší a chutnější typ kaprovité ryby. Je pravda, že v minulosti se zapékala do těsta. Drobné rybky se pak také upravují v celku, nevykuchané, pomoučené, okořeněné o opečením v oleji. Jsou to tzv. grundle.

Způsob lovu

Lze chytat na tu nejjemnější plavačkovou výbavu, na malé mušky, kousek těsta či drobné červy. Ovšem nejčastěji ji běžný rybář chytne při čeřínkování.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím