Rybářský rozcestník

Krvavý uzel

Tento uzel patří asi mezi nejvíce používané. Je pevný, bezpečný a přitom poměrně jednoduchý. Dá se s ním uvázat veškerá rybářská bižuterie s očkem, včetně háčků. Kdo má rád více jištěné uzly, pak může použít tento uzel opatřený ještě jednou pojišťovací smyčkou. Nazývá se krvavý uzel s jistící smyčkou.

Konec vlasce či šňůry protáhneme očkem, uděláme 4 až 6 omotů …

… konec vrátíme zpět a protáhneme ho očkem vytvořeným prvním omotáním …

… uzel mírně dotáhneme, upravíme ho, aby se smyčky poskládali pěkně vedle sebe  …

… nakonec uzel důkladně dotáhneme a přebytečný konec ustřihneme kousek od uzlu.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.