Rybářský rozcestník

Sardel obecná

Stejně jako představitelé čeledi sleďovitých ryb, jako je sardinka obecná nebo šprot obecný, tak i zástupci čeledi sardelovitých ryb mají značný hospodářský význam. Nejznámějším představitelem této čeledi je právě Sardel obecná. Od čeledi ryb sleďovitých se čeleď sardelovitých liší nápadně většími ústy a zaobleným břichem bez kýlu.

Sardel obecná - více rybek na bílém pozadí

Název latinsky

Engraulis encrasicholus

Rozpoznávací znaky

Drobná rybka ne delší jak 16 cm. Mají úzké štíhlé tělo s tmavým hřbetem, boky jsou podélně pokryté charakteristickými stříbřitými šupinami.

Výskyt

Žije ve slaných vodách při pobřeží Evropy, počínaje od Severního moře a konče atlanským pobřežím Francie, Španělska a Portugalska. Můžeme se s ní setkat i v moři Středozemním, při západních březích Afriky, v černém a Azovském moři.

Obecně

Sardel obecná, nazývaná také „anšovka“ nebo „ančovička“, osídlila slané vody při pobřeží Evropy, počínaje od Severního moře a konče atlanským pobřežím Francie, Španělska a Portugalska. Vzhledem k velké oblasti rozšíření vytvořila více poddruhů. Můžeme se s ní setkat i v moři Středozemním, při západních březích Afriky, v černém a Azovském moři.

Není to velká rybka, nebývá totiž větší jak 16 cm. Žije však v obrovských hejnech, v nichž podniká značně daleké cesty. Při vyhledávání planktonní potravy se drží nejraději poblíže hladiny. Pouze v zimě ji najdeme ve větších hloubkách. Nejvíce sardelí loví Španělé a Italové.

Kuchyňské zpracování:

Pro chutné maso jsou převážně nasolovány, zpracovány a potom použity jako sardele, případně vkládány do octa s kořením a se zeleninou jako ančovičky. Velmi často se konzervují v oleji a jsou prodávány stejně jako sardinky.

Ryby určené do konzerv jsou důkladně vyprány (dříve byly nasolovány) a krátce vařeny na sítech v oleji s přídavkem koření. Po okapání oleje a po vychladnutí jsou uloženy do konzerv, zality olejem a zaletovány. Var nebo pobyt ve vroucí páře s teplotou 100 °C se po kratší době opakuje. Na trh tak přicházejí v uváděné konečné úpravě a opatřeny příslušným nápisem.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Průmyslově se loví na otevřeném moři pomocí velkých, volně plujících nebo zatahovacích sítí.

Nejčtenější články

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím