Rybářský rozcestník

Sardel obecná

Stejně jako představitelé čeledi sleďovitých ryb, jako je sardinka obecná nebo šprot obecný, tak i zástupci čeledi sardelovitých ryb mají značný hospodářský význam. Nejznámějším představitelem této čeledi je právě Sardel obecná. Od čeledi ryb sleďovitých se čeleď sardelovitých liší nápadně většími ústy a zaobleným břichem bez kýlu.

Sardel obecná - více rybek na bílém pozadí

Název latinsky

Engraulis encrasicholus

Rozpoznávací znaky

Drobná rybka ne delší jak 16 cm. Mají úzké štíhlé tělo s tmavým hřbetem, boky jsou podélně pokryté charakteristickými stříbřitými šupinami.

Výskyt

Žije ve slaných vodách při pobřeží Evropy, počínaje od Severního moře a konče atlanským pobřežím Francie, Španělska a Portugalska. Můžeme se s ní setkat i v moři Středozemním, při západních březích Afriky, v černém a Azovském moři.

Obecně

Sardel obecná, nazývaná také „anšovka“ nebo „ančovička“, osídlila slané vody při pobřeží Evropy, počínaje od Severního moře a konče atlanským pobřežím Francie, Španělska a Portugalska. Vzhledem k velké oblasti rozšíření vytvořila více poddruhů. Můžeme se s ní setkat i v moři Středozemním, při západních březích Afriky, v černém a Azovském moři.

Není to velká rybka, nebývá totiž větší jak 16 cm. Žije však v obrovských hejnech, v nichž podniká značně daleké cesty. Při vyhledávání planktonní potravy se drží nejraději poblíže hladiny. Pouze v zimě ji najdeme ve větších hloubkách. Nejvíce sardelí loví Španělé a Italové.

Kuchyňské zpracování:

Pro chutné maso jsou převážně nasolovány, zpracovány a potom použity jako sardele, případně vkládány do octa s kořením a se zeleninou jako ančovičky. Velmi často se konzervují v oleji a jsou prodávány stejně jako sardinky.

Ryby určené do konzerv jsou důkladně vyprány (dříve byly nasolovány) a krátce vařeny na sítech v oleji s přídavkem koření. Po okapání oleje a po vychladnutí jsou uloženy do konzerv, zality olejem a zaletovány. Var nebo pobyt ve vroucí páře s teplotou 100 °C se po kratší době opakuje. Na trh tak přicházejí v uváděné konečné úpravě a opatřeny příslušným nápisem.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Průmyslově se loví na otevřeném moři pomocí velkých, volně plujících nebo zatahovacích sítí.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím