Rybářský rozcestník

Sardinka obecná

Mnoho druhů této ostře chutnající ryby s tučným masem žije v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři; liší se svojí velikostí. Na jednu porci počítáme 3-4 větší rybky. Sardinky jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerstvé nebo konzervované v oliji, či v rajské omáčce. Čerstvé sardinky se smaží, pečou nebo grilují.

Sardinka obecná - více ryb na bílém podkladě
Sardinka

Název latinsky

Sardina pilchardus

Rozpoznávací znaky

Sardinky mohou vyrůst do délky 25 cm, ale obvykle nedosáhnou 20 cm. Minimální velikost pro lov je 11 cm, což přibližně odpovídá rozměrům roční ryby. Část těla stříbřitých štíhlých rybek je posetá tmavými skvrnami, na rozdíl od sleďů mají skřele se zkostnatělými hranami.

Výskyt

Vyskytují se od jižních částí Severního moře přes Středozemní a Černé moře až k atlantickému pobřeží Maroka v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.

Obecně

Sardinky patří do čeledi sleďovitých. Pohybují se v hejnech a jsou považovány za skutečné kočovníky moří. Živí se hlavně malými korýši, rybím potěrem a larvami.

Sardinky jsou velmi citlivé na teplotu. Upřednostňují vodu o teplotě 10 až 20 stupňů a proto se stěhují na sever a na jih podle ročního období.

Sardinky žijí v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.

Sardinky pohlavně dospívají ve věku přibližně tří let. Samičky nakladou až 60 000 jiker, které jsou po několik dní unášeny mořskými proudy a poté se z nich vylíhnou larvy.

Mladé sardinky rostou velmi rychle a po pouhém roku života dorůstají do délky 8 centimetrů. Sardinky dorůstají maximální délky kolem 26 palců. Mají dlouhé, štíhlé tělo. Hřbet je zelenomodrý a břicho leskle stříbrné. Charakteristickými pro sardinku jsou její velké, stříbrné šupiny, které jsou rozprostřeny podél prostředku těla. Sardinka má vyčnívající spodní čelist a její ploutve jsou poměrně malé.

Příprava v kuchyni:

Maso je velmi tučné a výborně chutná grilované nebo opečené na roštu. Správně ugrilovaná sardinka má křupavou kůrčičku a jemné maso, které se rozplýva na jazyku.

Zajímavost:

Na rozdíl od mnoha ostatních potravin mohou být konzervy se sardinkami skladovány dlouhou dobu. Někteří experti dokonce doporučují nechat sardinky v oleji minimálně rok a pravidelně konzervu otáčet. Tím se sardinky úplně nasáknou olejem a rozvine se excelentní chuť.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Průmyslově se loví do sítí.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím