Rybářský rozcestník

Sardinka obecná

Mnoho druhů této ostře chutnající ryby s tučným masem žije v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři; liší se svojí velikostí. Na jednu porci počítáme 3-4 větší rybky. Sardinky jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerstvé nebo konzervované v oliji, či v rajské omáčce. Čerstvé sardinky se smaží, pečou nebo grilují.

Sardinka obecná - více ryb na bílém podkladě
Sardinka

Název latinsky

Sardina pilchardus

Rozpoznávací znaky

Sardinky mohou vyrůst do délky 25 cm, ale obvykle nedosáhnou 20 cm. Minimální velikost pro lov je 11 cm, což přibližně odpovídá rozměrům roční ryby. Část těla stříbřitých štíhlých rybek je posetá tmavými skvrnami, na rozdíl od sleďů mají skřele se zkostnatělými hranami.

Výskyt

Vyskytují se od jižních částí Severního moře přes Středozemní a Černé moře až k atlantickému pobřeží Maroka v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.

Obecně

Sardinky patří do čeledi sleďovitých. Pohybují se v hejnech a jsou považovány za skutečné kočovníky moří. Živí se hlavně malými korýši, rybím potěrem a larvami.

Sardinky jsou velmi citlivé na teplotu. Upřednostňují vodu o teplotě 10 až 20 stupňů a proto se stěhují na sever a na jih podle ročního období.

Sardinky žijí v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.

Sardinky pohlavně dospívají ve věku přibližně tří let. Samičky nakladou až 60 000 jiker, které jsou po několik dní unášeny mořskými proudy a poté se z nich vylíhnou larvy.

Mladé sardinky rostou velmi rychle a po pouhém roku života dorůstají do délky 8 centimetrů. Sardinky dorůstají maximální délky kolem 26 palců. Mají dlouhé, štíhlé tělo. Hřbet je zelenomodrý a břicho leskle stříbrné. Charakteristickými pro sardinku jsou její velké, stříbrné šupiny, které jsou rozprostřeny podél prostředku těla. Sardinka má vyčnívající spodní čelist a její ploutve jsou poměrně malé.

Příprava v kuchyni:

Maso je velmi tučné a výborně chutná grilované nebo opečené na roštu. Správně ugrilovaná sardinka má křupavou kůrčičku a jemné maso, které se rozplýva na jazyku.

Zajímavost:

Na rozdíl od mnoha ostatních potravin mohou být konzervy se sardinkami skladovány dlouhou dobu. Někteří experti dokonce doporučují nechat sardinky v oleji minimálně rok a pravidelně konzervu otáčet. Tím se sardinky úplně nasáknou olejem a rozvine se excelentní chuť.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Průmyslově se loví do sítí.

Nejčtenější články

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím