Mnoho druhů této ostře chutnající ryby s tučným masem žije v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři; liší se svojí velikostí. Na jednu porci počítáme 3-4 větší rybky. Sardinky jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerstvé nebo konzervované v oliji, či v rajské omáčce. Čerstvé sardinky se smaží, pečou nebo grilují.
Sardina pilchardus
Sardinky mohou vyrůst do délky 25 cm, ale obvykle nedosáhnou 20 cm. Minimální velikost pro lov je 11 cm, což přibližně odpovídá rozměrům roční ryby. Část těla stříbřitých štíhlých rybek je posetá tmavými skvrnami, na rozdíl od sleďů mají skřele se zkostnatělými hranami.
Vyskytují se od jižních částí Severního moře přes Středozemní a Černé moře až k atlantickému pobřeží Maroka v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.
Sardinky patří do čeledi sleďovitých. Pohybují se v hejnech a jsou považovány za skutečné kočovníky moří. Živí se hlavně malými korýši, rybím potěrem a larvami.
Sardinky jsou velmi citlivé na teplotu. Upřednostňují vodu o teplotě 10 až 20 stupňů a proto se stěhují na sever a na jih podle ročního období.
Sardinky žijí v hloubkách až 60 metrů. Nicméně v noci vyplouvají k hladině a nocují v hloubkách mezi 15 a 30 metry.
Sardinky pohlavně dospívají ve věku přibližně tří let. Samičky nakladou až 60 000 jiker, které jsou po několik dní unášeny mořskými proudy a poté se z nich vylíhnou larvy.
Mladé sardinky rostou velmi rychle a po pouhém roku života dorůstají do délky 8 centimetrů. Sardinky dorůstají maximální délky kolem 26 palců. Mají dlouhé, štíhlé tělo. Hřbet je zelenomodrý a břicho leskle stříbrné. Charakteristickými pro sardinku jsou její velké, stříbrné šupiny, které jsou rozprostřeny podél prostředku těla. Sardinka má vyčnívající spodní čelist a její ploutve jsou poměrně malé.
Maso je velmi tučné a výborně chutná grilované nebo opečené na roštu. Správně ugrilovaná sardinka má křupavou kůrčičku a jemné maso, které se rozplýva na jazyku.
Na rozdíl od mnoha ostatních potravin mohou být konzervy se sardinkami skladovány dlouhou dobu. Někteří experti dokonce doporučují nechat sardinky v oleji minimálně rok a pravidelně konzervu otáčet. Tím se sardinky úplně nasáknou olejem a rozvine se excelentní chuť.
Zdroj: www.nordsee.com
Průmyslově se loví do sítí.