Rybářský rozcestník

Růžicha (Pandora)

Čeleď mořovitých, kam tato ryba patří zahrnuje přes 200 druhů nejčastěji červených, šedých nebo namordých ryb, vážících zhruba do 1,6 kg. Mají pevné chutné maso. Prodávají se celé a nejčastěji se opékají nebo grilují na roštu, či ochucené bylinkami a černým pepřem vaří v páře.

Růžicha (Pandora) na bílém podkladě

Název latinsky

Pagellus spp.

Jiný název

Pandora

Rozpoznávací znaky

Placatá delší vysoko-hřbetá rybka s menšími koncovými ústy velkými okem umístěným v horní části hlavy. Průměrná délka 30 až 40 cm s váhou pod 1 kg. Zbarvená je červeně, šedě nebo do modra.

Výskyt

Žije od Biskajského zálivu až po Kanárské ostrovy a hojně se vyskytuje také ve Středozemním moři. Nejčastěji preferují pobyt u dna v hloubce okolo 20 m.

Obecně

Růžicha nebo také zkráceně nazývaná růžich, se vyskytuje od Biskajského zálivu až po Kanárské ostrovy a hojně se vyskytuje  také ve Středozemním moři. Právě ve středomoří se nejvíce loví komerčně a zde se s ní můžete setkat na každém rybím trhu.

Růžicha je vysokohřbetá ryba z rodu mořanovitých, červeně, šedě nebo namodrale zbarvená. Růžichy dorůstají maximální délky 60 cm s váhou do 1,6 kg, ale většinou nemají více než 30 cm s váhou hodně pod 1 kg.

Kuchyňské zpracování:

Pro pevné lahodné maso patří růžichy k nejchutnějším rybám z čeledi mořanovitých (pražmy, zubatci). Hodí se jak do rybích polévek, tak na pečení a smažení. Při grilování by se měla průběžně potírat olejem, aby její maso nebylo příliš suché.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se většinou na plavanou na různé korýše. Také z lodi na živé malé rybky nebo ráčky. Potápěči ji pak loví harpunami.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím