Rybářský rozcestník

Norek americký (Mustela vison)

Norek americký je šelma z čeledi lasicovitých. Je to u nás nepůvodní druh, který se do volné přírody dostal díky únikům z kožešnických farem. Je schopen celoročně přežít v naší přírodě, je aktivní i v zimě. Jeho populace pomalu, ale jistě v Česku rostou.

Norek americký (Mustela vison)
American

Název latinsky

Mustela vison

Jiný název

mink

Rozpoznávací znaky

Chodidla mají hustě osrstěná a prsty opatřené drobnými drápy, mezi prsta pak mají malé blanky. Délka ocasu odpovídá až 45 % délky těla. Norek americký má tmavohnědou až černohnědou srst, pouze na spodním rtu a na bradě má bílé skvrny. Tyto skvrny se u některých jedinců objevují také na hrdle, hrudi, břiše, či ve slabinách. Srst má hustou. Počet mléčných bradavek u samic je proměnlivý, nejčastěji mají 3-4 páry.

Výskyt

U nás nepůvodní druh, jeho domovinou je Severní Amerika. V Evropě žijí vysazené populace především v severní polovině kontinentu a ostrůvkovitě ve Španělsku a Itálii. Dlouho se norek objevoval jen mozaikovitě v širším okolí chovných farem, ze kterých unikal do volné přírody, avšak ke konci 20. století, kdy řada farem zanikla i tím, že chovaná zvířata byla vypuštěna do přírody, dnes se s ním už můžeme setkat prakticky kdekoliv.

Obecně

Norkové jsou blízce příbuzní tchořům, liší se od nich hlavně malými plovacími blánami mezi prsty předních i zadních končetin. Norek žije samotářsky, úkryty opouští po setmění. Zdržuje se v bezprostřední blízkosti tekoucích nebo stojatých vod, kde loví většinu potravy. Loví hlavně hryzce, ondatry i další drobné hlodavce, nepohrdne ani rybami, ptáky, žábami, škeblemi, mlži nebo hmyzem.

Dospělé kusy žijí na teritoriu velkém od 1 do 6 km úseku toku. Žije v mělkých norách, obvykle s jedním z vchodů pod hladinou. Dobře plave i se potápí. Je čilý po celý rok, ale v zimě, za škaredého mrazivého počasí klidně nevyleze z nory i několik dní.

Páří se koncem zimy a časně z jara. Samice je gravidní 40 až 50 dní, někdy i déle. Rodí se ji v průměru 4-6 mláďat, ovšem ze zajetí jsou známy i více početné vrhy. O mladé se stará pouze samice, otcové poromci nezajímají. Mladí norkové se rodí slepí, trvá měsíc, než začnou vidět. Z hnízda odcházejí poměrně brzi, již po necelých dvou měsících. Dospělí, schopni se dále rozmnožovat, jsou zhruba za 10 měsíců. V zajetí se dožívají až 10 let, ve volné přírodě žijí kratší dobu.

Nejčtenější články

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

MOC PRACUJI = KÁRNÉ ŘÍZENÍ?! Opožděný apríl ze západu Čech

Byl na mě podán návrh ke kárnému řízení – opožděný apríl ze západu Čech!? V minulých dnech jsem byl kárnou komisí seznámen s tím, že na mě byl podán návrh na kárné řízení. Volby do čela ČRS, z.s. (dále jen ČRS) jsou sice až v listopadu, ale je vidět, že některým naháním hrůzu už teď. Zděšení, že by pode mnou museli také něco dělat, je tak velké, že na mě jeden z členů Západočeského územního svazu podal návrh k zahájení kárného řízení. Autor “aprílu” je mimo jiné zároveň zaměstnancem tohoto územního svazu, je ve výboru Západočeského územního svazu a jednatelem MO, za kterou se v podání podepsal 😊

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím