Rybářský rozcestník

Chytání z hladiny – montáž s anglickým splávkem

Tato montáž je skvělá hlavně na stojatých vodách, vlasec je díky anglickému splávku potopený pod hladinou (stačí po náhozu špičku prutu ponořit pod hladinu a několikrát otočit kličkou navijáku). Další předností je délka náhozu, která může být, díky závaží v těle anglického splávku, hodně dlouhá. Jinak se chytá na všechny možné plavací nástrahy, na rohlík či chleba, plovoucí boilies …

Chytání z hladiny – montáž s anglickým splávkem
  1. kmenový vlasec o síle 0,18 až 0,25 g
  2. anglický splávek (15 až 18 g) přichycený na kmenovém vlasci pomocí T adaptéru, tak 1,5 až 2 m od háčku
  3. háček s plovoucí nástrahou (lze přidat i malý kousek korku)

Stručný popis navázání:

Na kmenový vlasec přichytíme t adaptér, na který pak připneme anglický splávek. Na konec vlasce do vzdálenosti 1,5 až 2 metry od adaptéru, přivážeme háček, velikost volíme dle zvolené nástrahy. A můžeme jít chytat.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.