Rybářský rozcestník

Okoun barramundi (robalo stříbřitý)

V průběhu svého života žije okoun barramundi ve slané i sladké vodě. Přirozeně se vyskytuje v severní Austrálii a v Indo-Pacifické oblasti. Tato ryba se většinou pohybuje poblíž pobřeží a může se objevit v ústí řek během období tření. Okoun barramundi je dnes chován v Austrálii pro maso.

Okoun barramundi - právě chycený
Okoun

Název latinsky

Lates calcarifer

Jiný název

Barramundi, (Silver) Barramundi

Rozpoznávací znaky

Charakteristickými znaky této ryby jsou červené oči, šedivý hřbet a stříbrné břicho - tyto fyzické znaky mohou být nicméně různé. Okouni barramundi obvykle dorůstají délky do 1,9 m, přibližně výží 14 kg. Ve výjimečných případech mohou dosáhnout váhy až 60 kg.

Výskyt

Přirozeně se vyskytuje v severní Austrálii a v Indo-Pacifické oblasti. Žije v teplých mořích poblíž ústí řek a libuje si v mangrovovém pobřeží, kde je mnoho bahna.

Obecně

Okoun barramundi patří do čeledi okounů.

Okouni barramundi jsou hermafrodité; v prvních letech života jsou samci a ve věku tří až čtyřech let pohlavně dozrávají. O rok až dva později podstoupí tato ryba změnu pohlaví. Velikost okouna barramundi je většinou spolehlivým indikátorem jeho pohlaví, menší okouni barramundi většinou zůstávají samci a u větších ryb je pravděpodobnější, že se jedná o samice. V Austrálii je okoun barramundi považován za to nejlepší, co moře dokáže nabídnout a je také označován za “krále ryb”.

Kuchyňské zpracování:

Okoun barramundi může být připravován na grilu, smažen nebo upraven vcelku v troubě, chutná velice příjemně a čistě. Po přípravě se bílé libové maso stává šťavnatým a jemným a zároveň si zachovává pevnost.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Vláčením různě velkých umělých nástrah, ale i na mrtvou rybu.

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.