Rybářský rozcestník

Montáž pro lov na plavanou s pevným splávkem (angličákem)

Právě při chytání metodou plavané na větší vzdálenosti je „angličák“ šikovně navázaný v montáži skvělou volbou pro chytání i velkých kaprovitých ryb. Dá se navázat montáž s klouzavým nebo pevným splávkem. V tomto článku je uvedena právě montáž se plávkem uvázaným na pevno, která se používá v hloubkách menších, než je délka prutu.

Montáž s pevným splávkem (angličákem)

Návazec – pevný splávek (angličák)

  1. konektor (stoper) ve tvaru „T“s angličákem (stoper udržuje splávek na jednom místě)
  2. olůvka, zátěž k udržení nástrahy na dně, také pomáhá avizovat záběr
  3. obratlík
  4. návazec s háčkem

Stručný popis výroby montáže:

Na tuto sestavu používáme nejlépe předvážené anglické splávky, které pak dovažujeme pomocí broků. Ty umisťujeme tak 10 cm nad obratlíkem. Jinak využíváme potápivé vlasce o průměru 0,16 až 0,20 mm. Na kmenový vlasec nejprve umístíme konektor, který zajistíme gumičkami, na který věšíme splávek.

Pak na sestavu připevníme 1 až 2 zátěžové broky, a navážeme obratlík, případně i s karabinkou. Obratlík zajišťuje volnou rotaci návazce s háčkem a nástrahou, což je žádoucí. Na karabinku pak uvazujeme návazce s háčkem, který by měl být dlouhý cca 25 až 35 cm.

A máme hotovo, teď jen zkontrolovat nastavení sestavy na danou hloubku, kde hodláte chytat …

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.