Rybářský rozcestník

Lilek potměchuť (Solanum dulcamara)

Lilek potměchuť je menší rostlina často rostoucí vtroušená do porostu vyšších, dominantních rostlin, jako do chrastice rákosovité nebo netýkavky žláznaté, ale roste i u dalších rákosovin. Rád se pne i po stromech.

Lilek potměchuť - Solanum dulcamara

Název latinsky

ľuľok sladkohorký

Jiný název

ľuľok sladkohorký

Rozpoznávací znaky

Polokeř, jehož lodyha spíše polehává, případně se pne v délce až 2 metry. Listy má celokrajné, vejčitě kopinaté, ve spodní polovině lodyhy trojčetné. Květenství je řídká vrcholičnatá lata až s mnoha květy. Plody jsou výrazně červené bobule, které jsou jedovaté. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku se vyskytuje místy hojně, téměř po celém načem území. Neroste jen na horách a v podhůří. Ve světe pak roste téměř v celé Evropě, také v části Asie a v severní Africe.

Obecně

Roste v pobřežních křovinách, kde se pne po vyšší vegetaci i stromech. Najdeme ji ale také v zanedbaných, zarostlých, vlhkých zahradách, v příkopech, mezi zbořenými starými domy s velkou vlhkostí apod.

Zajímavosti

Rostlina se využívá v léčitelství. V minulosti se s oblibou používala také v magii čarodějnicemi a kořenářkami.

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.