Rybářský rozcestník

Krevety (garnely, garnáti)

Tito korýši jsou obvzláště citliví a živí se mohou dopravovat jen do krátkých vzdáleností. Proto se objevují na trhu jen v přímořských oblastech. Před zasíláním do vnitrozemí se tito malí ráčci o velikosti asi 4 až 8 cm ihned po výlovu na lodi krátce povaří ve slabém solném roztoku a v koších se pak dopravují na vnitrozemský trh, kde se musejí co nejdříve zpracovat.

Krevety (garnely, garnáti) na bílém pozadí

Větší část povařených ráčků se po vyložení z lodí v přímořských továrnách loupe a maso z ocásků se v malých plechovkách konzervuje; přicházejí na trh pod anglickým názvem „Prawns“, nebo „Shrimps“.

Protože při konzervaci se tito korýši opět zahřívají a solí, tvrdnou a korýší maso se vysouší, čímž jeho jakost trpí. Je tedy nutné takto konzervované maso korýšů před upotřebením pod tekoucí studenou vodou důkladně propláchnout, aby nebylo tak slané. V poslední době se však také uvádějí tito korýši na trh zmrazení, což má velkou výhodu pro vnitrozemí, neboť takto konzervovaní si nejlépe podrží svoji původní lahodnou chuť.

Máme-li příležitost získat tyto korýše živé, připravíme si je takto: Před vařením je malým kartáčkem dobře omyjeme, živé vhodíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 12 – 15 minut vaříme. Z výše uvedených korýšů severomořská garnela při vaření nezčervená, zůstane šedivě růžová, kdežto baltická zčervená jako ostatní korýši.

Z těchto korýšů se používá jen maso z ocásků. Po odstranění skořápek z ocasního krunýře vyjmeme maso a odstraníme střívko tak, jako u raků. Čerstvě vaření mají maso velice jemné a chutnají výborně. Čerstvě vařenými ocásky se obkládají chlebíčky máslem namazané a podávají se k čaji. Jinak jich používáme tak jako ostatních korýšů. Vařenými v celku nebo jen uvařeným masem z ocásků zdobíme korýší nebo rybí mísy.

Poznámka:

Jak z výše uvedených poznatků vyplývá, přicházejí u nás tito drobní korýši v úvahu buď zmrazení, kteří se pak teprve tepelně upracovávají, anebo povaření v solném roztoku, kteří vyžadují jeno krátké tepelné zpracování, spíše jen zahřívání a nakonec konzervovaní, kteří se musí před tepelnou úpravou (jak již bylo výše naznačeno) důkladně pod tekoucí studenou vodou propláchout. Proto je v příslušných receptech zvlášť uvedeno, o jak předem upravené korýše jde, aby rozdílnost tepelné úpravy neuváděly v omyl.

Garnát a Garnela

Jsou dodávány na trh jako krevety a také se stejnými způsoby jako krevety upravují a podávají.

Skampi

Jsou to rovněž malí mořští ráčci, podobající se malým říčním rakům. Tito korýši mají maso jen v ocase. Jejich příprava a úprava je v podstatě stejná jako u krevet.

Dle Viléma Vrabce

Nejčtenější články

Od 12.4. mohou rybáři chytat ryby po celou povolenou denní dobu lovu

Díky ukončení nouzového stavu si rybáři oddechnou, konečně mohou opět vyrazit na výpravy i mimo svůj okres, kde mají trvalé bydliště, stejně tak strávit u vody celý čas, co jim umožňuje rybářský zákon.

Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

Základy výběru správného stanu pro rybáře

Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím