Rybářský rozcestník

Oliheň

Hlavonožci, což jsou vlastně měkkýši patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci. Olihně, tedy druh chobotnic má velmi křehké maso, ovšem jejich tepelná úprava musí být velmi krátká.

Oliheň - více kusů na bílém pozadí

Název latinsky

Loligo etheridgi

Druh hlavonožce, žije na celém světě ve vodách mírného pásma. Je k dostání čerstvá nebo mražená. Inkoustový váček (jen u čerstvých živočichů) obsahuje tmavou hnědou tekutinu, kterou je možno použít jako základ omáčky, ve které se oliheň vaří. Malé olihně se většinou rychle osmaží nebo lehce povaří či grilují, větší se především upravují dušením.

Kuchařská úprava olihní:

Olihním nejprve odřízneme hlavy. Pak odkrojíme jednotlivá chapadla a uchováme je k dalšímu použití. U chapadel ještě odstraníme měkkou kost. Dále vypreparujeme  průhlednou širokou kost, která má funkci páteře a váček s barvivem.

Nakonec sloupneme tenkou kůži, olihně omyjeme a necháme důkladně okapat.

Části olihní:

  • Očištěné tělo – je to tělo olihní očištěné od kůže. Může se nadívat a péct nebo dusi.
  • Kroužky z olihně – tělo olihní nakrájené na kroužky, které se obalují v těstíčku nebo tojobalu a smaží se ve vysoké vrstvě oleje.

Jaký je rozdíl mezi olihní a kalamári?

Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožsci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím