Rybářský rozcestník

Oliheň

Oliheň patří do třídy hlavonožsců. Jde o hlavonožce příbuzného s krakaticemi a také kalamári, ale nejde o stejný druh živočicha. Olihně mají dobře vyvinutou hlavu a deset chapadel, na kterých se nalézají přísavky. Jde o skvělé plavce a predátory, velmi dobré lovce dalších vodních živočichů, především pak ryb. Průměrná velikost olihní bývá kolem 50-60 cm. Olihně žijí jen jeden rok a po kopulaci umírají. V období rozmnožování se jich na jednom místě objeví velké množství, to je ta chvíle, kdy se stávají kořistí větších ryb, savců, také mořských ptáků a samozřejmě i člověka.

squid-olihně5squid-olihně4squid-olihně2squid-olihně3

Název latinsky

Loligo etheridgi

Rozpoznávací znaky

Olihně mají dobře vyvinutou hlavu a deset chapadel, na kterých se nalézají přísavky. Průměrná velikost olihní bývá kolem 50-60 cm.

Výskyt

Druh hlavonožce, žije na celém světě ve vodách mírného pásma.

Obecně

Hlavonožci, což jsou vlastně měkkýši, patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci. Olihně, tedy druh chobotnic má velmi křehké maso, ovšem jejich tepelná úprava musí být velmi krátká. Je k dostání čerstvá nebo mražená. Inkoustový váček (jen u čerstvých živočichů) obsahuje tmavou hnědou tekutinu, kterou je možno použít jako základ omáčky, ve které se oliheň vaří. Malé olihně se většinou rychle osmaží nebo lehce povaří či grilují, větší se především upravují dušením.

Kuchařská úprava olihní:

Olihním nejprve odřízneme hlavy. Pak odkrojíme jednotlivá chapadla a uchováme je k dalšímu použití. U chapadel ještě odstraníme měkkou kost. Dále vypreparujeme  průhlednou širokou kost, která má funkci páteře a váček s barvivem.

Nakonec sloupneme tenkou kůži, olihně omyjeme a necháme důkladně okapat.

Části olihní:

  • Očištěné tělo – je to tělo olihní očištěné od kůže. Může se nadívat a péct nebo dusit.
  • Kroužky z olihně – tělo olihní nakrájené na kroužky, které se obalují v těstíčku nebo trojobalu a smaží se ve vysoké vrstvě oleje.

Jaký je rozdíl mezi olihní a kalamári?

Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.

Způsob lovu

Olihně se chytají většinou z lodi. Do hloubky kolem 20 metrů rybáři vhazují několik centimetrů dlouhé umělé rybky s ocasem, který má cca 20 ostrých háčků, ty jsou uspořádány dokola většinou ve dvou řadách. Umělé nástrahy se zavěšují na silon, chytá se tzv. vertikální přívlačí, tedy nástraha se povytahuje ode dna směrem k lodi a zase spouští na dno. Během lovu se do vody svítí a tím se lákají olihně na místo. Olihně láká pohyb nástrahy na kterou pak útočí. Jakmile nějaká oliheň návnadu chytne, nabodne se na její ostny umístěné na konci. Návnadu s olihní je pak potřeba co nejrychleji vytáhnout.

Nejčtenější články

Dipovací kleště, jejich použití

Moderní doba přináší na rybářský trh stále více různých nových produktů. Také v kategorii „rybářská bižuterie“ se stále objevují nové a nové pomůcky pro nás rybáře. Například dipovací kleště. Víte jak vypadají a k čemu slouží?

FOR FISHING 2021

12. rybářský veletrh se letos koná v podzimních dnech a to od 21.10 do 24.10. 2021. Jde o největší rybářský veletrh v ČR. Co tam najdete v heslech: Prezentace nových trendů, představení novinek pro rok 2021, prezentace jednotlivých rybolovných technik, vytvoření rybářského prostředí pro všechny, co propadli krásám rybolovu, vytvoření obchodního prostředí pro vystavovatele v ekonomicky nejsilnějším regionu ČR, doprovodný program, přednášky, soutěže, propagace péče o životní prostředí a čistotu vod…

Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím