Rybářský rozcestník

Oliheň

Hlavonožci, což jsou vlastně měkkýši patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci. Olihně, tedy druh chobotnic má velmi křehké maso, ovšem jejich tepelná úprava musí být velmi krátká.

Oliheň - více kusů na bílém pozadí

Název latinsky

Loligo etheridgi

Druh hlavonožce, žije na celém světě ve vodách mírného pásma. Je k dostání čerstvá nebo mražená. Inkoustový váček (jen u čerstvých živočichů) obsahuje tmavou hnědou tekutinu, kterou je možno použít jako základ omáčky, ve které se oliheň vaří. Malé olihně se většinou rychle osmaží nebo lehce povaří či grilují, větší se především upravují dušením.

Kuchařská úprava olihní:

Olihním nejprve odřízneme hlavy. Pak odkrojíme jednotlivá chapadla a uchováme je k dalšímu použití. U chapadel ještě odstraníme měkkou kost. Dále vypreparujeme  průhlednou širokou kost, která má funkci páteře a váček s barvivem.

Nakonec sloupneme tenkou kůži, olihně omyjeme a necháme důkladně okapat.

Části olihní:

  • Očištěné tělo – je to tělo olihní očištěné od kůže. Může se nadívat a péct nebo dusi.
  • Kroužky z olihně – tělo olihní nakrájené na kroužky, které se obalují v těstíčku nebo tojobalu a smaží se ve vysoké vrstvě oleje.

Jaký je rozdíl mezi olihní a kalamári?

Z gastronomického hlediska žádný, oba tito hlavonožsci se připravují stejně a v literatuře se často zaměňují, nebo dokonce považují za stejný druh, což ale není pravda.

Nejčtenější články

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

Rybářům už došla trpělivost: Do boje s pytláky se pustí s novou zbraní

Nepořádek, zakázané táboření a především pytlačení. To vše vyústilo k tomu, že rybáři navázali užší spolupráci se státní policií. Nedávno pytláci dokonce vypustili rybník a ukradli tuny ryb. Pomůže situaci zklidnit tato spolupráce?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím