Rybářský rozcestník

Síh maréna (Coregonus maraena)

Nepůvodní druh, poprvé dovozen k nám dovezen v roce 1882. Je chován v chladnějších kaprovitých rybnících, byl úspěšně vysazen i do některých údolních nádržích. Hospodářsky velmi cenný druh. Kříží se se síhem peledí. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Síh maréna na bílém pozadí
Síh

Název latinsky

Coregonus maraena

Jiný název

Common whitefish, Lavaret, Gross maräne, Seemaräne, Sih maréna, Freshwater Houting, Prochodnyj sig

Rozpoznávací znaky

Síh maréna má štíhlejší tělo, než síh peleď, také má silně opadavé šupiny. Hlavu má malou, tupě zakončenou se spodními ústy a velkým okem umístěným v horní části hlavy. Duhovku má nazlátle stříbřitou. Hlavu a hrdlo má zbarvenou do stříbrna, temeno pak do olivově-šedé barvy, na horním okraji skřelí jsou zlatavé skvrnky umístěné kolem otvorů skřelí. Boky mají stříbřité, stříbřitě-bíle až mírně našedlé odstíny. Hřbet je zbarvený tmavěji, často s nádechem modré. Na boku podél postranní čáry a u řitního otvoru se objevuje narůžovělá barva. Prsní ploutve a ploutve na břichu má světlejší, šedo-žluté, u báze často zbarvené mírně do červena, ocasní ploutev má tmavší, dost vykrojenou, tmavé jsou i zbývající ploutve včetně tukové ploutvičky. Podobný je síh peleď, který má ale ústa koncová a hlavně má celkově vyšší tělo.

Výskyt

Síh maréna se u nás chová pouze v několika málo rybnících, nevysazuje se, snad i proto, že nesnáší vody teplejší jak 25 °C a také je velmi háklivý na obsah kyslíku ve vodě, jakmile klesne pod 70 %, umírá.

Obecně

Žije v hejnech v hlubokých vodách, do mělčin přejíždí pouze v době tření, tedy většinou v listopadu, nebo prosinci. Kromě planktony pojídá drobné larvy, bezobratlí dna i drobné rybky.

Dorůstá délky do 70-80 cm o váze do 3 kg, ovšem byly uloveny kusy velké až 1,3 metru, vážící skoro 10 kg! Dožívá se asi 10 let.

Při tření síh maréna klade jikry na neupravené dno toku, vytírá se 14 dní, někdy až tři týdny, v tomto období vůbec nepřijímá potravu. V Česku se síh maréna vytírá uměle, ale byly zjištěny přirozené výtěry v některých údolních nádržích.

Zpracování síha marény v kuchyni:

Síh maréna má velmi chutné a jemné maso. Na trh přichází maréna v čerstvém stavu; oblíbená je však i uzená. Všechny recepty na marény můžeme použít na všechny druhy síhů.

Způsob lovu

Loví se na jemnou plavanou, na bílé červíky, hnojáčky, larvy hmyzu, nebo na rostlinnou nástrahu. Lze chytit i při jemném vláčení na opravdu malé třpytky.

Nejčtenější články

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

Rybářům už došla trpělivost: Do boje s pytláky se pustí s novou zbraní

Nepořádek, zakázané táboření a především pytlačení. To vše vyústilo k tomu, že rybáři navázali užší spolupráci se státní policií. Nedávno pytláci dokonce vypustili rybník a ukradli tuny ryb. Pomůže situaci zklidnit tato spolupráce?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím