Rybářský rozcestník

Síh maréna (Coregonus maraena)

Nepůvodní druh, poprvé dovozen k nám dovezen v roce 1882. Je chován v chladnějších kaprovitých rybnících, byl úspěšně vysazen i do některých údolních nádržích. Hospodářsky velmi cenný druh. Kříží se se síhem peledí. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Síh maréna na bílém pozadí
Síh

Název latinsky

Coregonus maraena

Jiný název

Common whitefish, Lavaret, Gross maräne, Seemaräne, Sih maréna, Freshwater Houting, Prochodnyj sig

Rozpoznávací znaky

Síh maréna má štíhlejší tělo, než síh peleď, také má silně opadavé šupiny. Hlavu má malou, tupě zakončenou se spodními ústy a velkým okem umístěným v horní části hlavy. Duhovku má nazlátle stříbřitou. Hlavu a hrdlo má zbarvenou do stříbrna, temeno pak do olivově-šedé barvy, na horním okraji skřelí jsou zlatavé skvrnky umístěné kolem otvorů skřelí. Boky mají stříbřité, stříbřitě-bíle až mírně našedlé odstíny. Hřbet je zbarvený tmavěji, často s nádechem modré. Na boku podél postranní čáry a u řitního otvoru se objevuje narůžovělá barva. Prsní ploutve a ploutve na břichu má světlejší, šedo-žluté, u báze často zbarvené mírně do červena, ocasní ploutev má tmavší, dost vykrojenou, tmavé jsou i zbývající ploutve včetně tukové ploutvičky. Podobný je síh peleď, který má ale ústa koncová a hlavně má celkově vyšší tělo.

Výskyt

Síh maréna se u nás chová pouze v několika málo rybnících, nevysazuje se, snad i proto, že nesnáší vody teplejší jak 25 °C a také je velmi háklivý na obsah kyslíku ve vodě, jakmile klesne pod 70 %, umírá.

Obecně

Žije v hejnech v hlubokých vodách, do mělčin přejíždí pouze v době tření, tedy většinou v listopadu, nebo prosinci. Kromě planktony pojídá drobné larvy, bezobratlí dna i drobné rybky.

Dorůstá délky do 70-80 cm o váze do 3 kg, ovšem byly uloveny kusy velké až 1,3 metru, vážící skoro 10 kg! Dožívá se asi 10 let.

Při tření síh maréna klade jikry na neupravené dno toku, vytírá se 14 dní, někdy až tři týdny, v tomto období vůbec nepřijímá potravu. V Česku se síh maréna vytírá uměle, ale byly zjištěny přirozené výtěry v některých údolních nádržích.

Zpracování síha marény v kuchyni:

Síh maréna má velmi chutné a jemné maso. Na trh přichází maréna v čerstvém stavu; oblíbená je však i uzená. Všechny recepty na marény můžeme použít na všechny druhy síhů.

Způsob lovu

Loví se na jemnou plavanou, na bílé červíky, hnojáčky, larvy hmyzu, nebo na rostlinnou nástrahu. Lze chytit i při jemném vláčení na opravdu malé třpytky.

Nejčtenější články

Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím