Ve své domovině je mimořádně vzácný a je chráněn. V současnosti asi žije více sibiřských jeseterů v evropských chovech než v sibiřských řekách.
Acipenser baerii
Siberian Sturgeon, Sibirischen Stör
Jeseter se spíše kratším, zploštělým a zaobleným rypcem, na těle mezi štítky nalezneme malé hvězdičkovité destičky. Jinak šupiny nemá, tělo má hladké. Vousky má hladké, slabě obarvené. Žaberní tyčinky má vějířovité se zdvojenými výrůstky. Je větší než jeseter malý.
U nás je uměle vysazen, především však v soukromých revírech. Je to tedy nepůvodní druh ryby. Ovšem daří se mu tu dobře. Pochází, jak už název napovídá, z Ruska.
Tento jeseter byl vyhodnocen, jako vhodný druh pro aklimatizaci v ČR. Není divu, umělý chov se u nás daří a jedinci, co náhodně uplavaly do volné přírody tam bez problémů přežívají. Nejvíce je rozšířen u nás v soukromých revírech, kde se chytá podobně jako kapr, i na stejnou návnadu, většinou na položenou, nebo na plavanou, s háčkem ležícím na dně. Hlavně v obchodních řetězcích jsou pro zahradní rybníčky nabízeny jeho kříženci, například s jeseterem malým, hvězdicovým … Má potenciál se v budoucnosti rozšířit i do svazové vody, ovšem jen za pomoci umělého vysazení.
Klasicky na položenou, vnadíme různými červy, žížalami. Tam, kde se pravidelně zakrmuje, můžete ho chytit i na pelety nebo boilies. I plavaná s háčkem u dna by mohla mít úspěch. Často, hlavně na soukromých rybnících, se místo kapra na háčku objeví právě jeseter.
Je to nejtučnější jeseter, který mívá až 30 % tuku, ostatní jeseterovité ryby 15 % a nejméně vyza, jen kolem 8 %.
Text: Jiří Langer, foto: fotky-foto.cz, Lubomír Hlásek