Rybářský rozcestník

Jeseter hvězdnatý (Acipenser stellatus)

Jeseter hvězdnatý se vyznačuje velmi dlouhým, mečovým prohnutým rypcem, delším, než mají jiní jeseteři, čímž se od nich také liší. Loví se převážně tenty, které přehrazují cesty z moře do řek. Úlovky jsou různě zpracovány, hlavně do konzerv.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
acipenser_stellatus_f3315-2acipenser_stellatus_f3845-2

Název latinsky

Acipenser stellatus

Jiný název

Sevriuga, Sternhause

Rozpoznávací znaky

Kromě dlouhého rypce, který je pro něj tak typický, má také dlouhé, štíhlé, poměrné nízké tělo bez šupin. Boky má olemované kostěnými štítky, celkově je tmavé, břicho pak světlé.

Výskyt

Povodí Dunaje, ovšem až na dolním toku. Někdy se u nás vysazuje do soukromých rybníků.

Obecně

Tento snad nejštíhlejší druh jesetera je pro českého rybáře téměř nedosažitelnou rybou. Kdo by ho chtěl chytit, musel by se vydat na dolní tok Dunaje a stejně by na něj asi nenarazil. Je to čím dál tím více vzácněji žijící ryba ve volné přírodě. Spíše ho naleznete v některých částech východní Evropy. Spíše jesetera hvězdnatého můžete náhodně chytit na komerčních revírech, a to i u nás, ovšem způsobem „chyť a pusť“.

V Rusku se hlavně v minulosti z nasoleného, jemně uzeného masa této ryby připravoval takzvaný balyk. Má výtečnou chuť, velmi jemné maso je proto vysoce ceněno. Jikry ještě dnes slouží k přípravě soleného a lisovaného černého kaviáru, ovšem druhé jakosti.

Způsob lovu

Specializace na tento druh ryby je asi zbytečná. Dá se chytit klasicky, na těžko na živočišnou nástrahu, podobně, jako ostatní druhy jeseterů.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím