Rybářský rozcestník

Jeseter ruský (Acipenser gueldenstaedti)

Tento jeseter obývá Černé, Azovské i Kaspické moře. Vyskytuje se ve více poddruzích, tažných i netažných. Za potravu slouží jeseteru ruskému především larvy pakomárů a blešivci. Ti největší nepohrdnou ani malými rybkami. Má velmi kvalitní maso s vysokým obsahem tuku. Téměř čtvrtina všech úlovků se zpracovává v konzervách. Také z jiker se dělá kaviár, který hned po kaviáru z vyzy patří mezi nejlepší.

zákonná míra Nemá
JeseterJeseterJeseterJesterjeseter

Název latinsky

Acipenser gueldenstaedti

Jiný název

Russian sturgeon, Waxdick

Rozpoznávací znaky

Má krátký, tupý rypec, široký s krátkými vousky nedosahující předního okraje úst. Má rozpolcený spodní ret. Po bocích má mezi štítky hvězdicovité destičky.

Výskyt

Původní výskyt, povodí Dunaje. U nás žijí jen uměle vysazené ryby, ale v minulosti k nám po Dunaji doplavaly bez pomoci rybářů. Na Slovensku se vzácně objevuje dodnes.

Obecně

Tento dekorativní druh jesetera se u nás využívá spíše do okrasných jezírek. Ovšem někde ho vysadily do soukromých revírů, kde byly chyceny i poměrně velké kusy. Není divu. Je to ryba dorůstající přes 2 metry a vážící přes 100 kg! Pro milovníky chytání sumců a jiných velkých ryb by to byla úžasná výzva, chytit dospělého, staršího jesetera ruského, ovšem vědět, kde ho mají nasazeného …

Jak napovídá sám název, jesetera ruského najdeme také v Rusku, kde má velký hospodářský význam. Bohužel jeho populace stále klesá a tak začíná být na některých místech chráněn. Není divu, jeho maso je výtečné a jeho kaviár patří mezi nejžádanější.

Způsob lovu

Stejně jako ostatní jeseteři, na položenou na převážně živočišnou návnadu.

Text George, Rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz

Nejčtenější články

Lisovaný rohlík s libečkem

Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

Čarování s toustovým chlebem na rybách

Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím