Rybářský rozcestník

Bodule obecná (Ilyocoris cimicoides)

Bodule obecná dokáže také bolestivě bodnout do ruky, pokud ji neopaterně chytnete, podobně, jako znakoplavka obecná. Je to totiž další zástupce brouků, dravců.

Název latinsky

Ilyocoris cimicoides

Rozpoznávací znaky

Při pohledu z hora mají oválný tvar těla. Tělo má skvělě přizpůsobené svému životu. Na spodní straně má vrstvu krátkých chloupků, které slouží k držení vzduchu, když plavou pod vodou. Další vzduch pak nabírají do prostoru pod krovkami. Zadní nohy mají široké, okraje poseté výrůstky určenými na plavání, když brouk plave, vytvoří při záběru větší plochu a díky ní se pohybuje rychleji ve vodním prostředí. Hlava má hladký, kulatý tvar. Přední končetiny jsou pozoruhodné, mají vzhled klepet z humra. Na stehenních kostech má mohutné stehenní svaly. Obojí pak slouží k pevnému uchopení kořisti. Přední nohy vypadají podobně, jako smrtící čelisti larvy velkého potápníka. Ale drápy nejsou duté a neslouží k odsávání, slouží k bodnutí do kořisti, kam pak pustí toxické sliny, které kořist otráví. Rozpuštěné látky pak nasává pevným bodcem umístěným na hlavě. Krovky má, ale nelétá, spíše slouží ke skladování vzduchu při potápění.

Obecně

Také bodula obecná žije ve dvou formách, jako larva, a pak jako brouk. Obě formy jsou dravci, loví svou kořist, samozřejmě o velikosti vhodné ke svému tělu. Je to plachý tvor vyskytující se ve stojaté vodě, v krajích tůní a spíše menších rybníčků, hojně porostlých vodním rostlistvem, kde se také schovává a loví.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.