Rybářský rozcestník

Čistec bahenní

Původem z Japonska, do Evropy se dostal až v 19. století. Vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých vysoká až 1 metr. V minulosti se konzumovaly jeho kořenové oddenky, které chutnají po oříšcích.

Čistec bahenní

Název latinsky

Stachys palustris

Rozpoznávací znaky

Vysoká až 100 cm s měkce chlupatou, čtyřhrannou lodyhou. Dolní listy krátce řapíkaté, ostatní přisedlé kopinaté, na okraji pilovité. Lichopřesleny složeny z 6 až 12 květů. Květy typicky pyskaté, spodní pysk je delší, barva květů purpurově fialové, růžovofialové, světle fialové. Plod tvoří hnědá tvrdka. Může se rozmnožovat semeny i kořenovými výběžky. Kvete od června do září.

Výskyt

Hojný po celé Evropě, v ČR roztroušeně, vlhká stanoviště okraje rybníků, často v rákosí, okraje lužních lesů, podél vodních toků vlhčí příkopy, rumiště atd.

Obecně

V minulosti se konzumovaly syrové nebo vařené zdužnatělé, kořenové oddenky, které se vykopávaly na podzim, mají oříškovou chuť. V lidovém léčitelství se používala sušená nať. Odvar pomáhal proti křečím, krvácení, podporuje vykašlávání, odhlenění.

Čistec bahenní - další foto

Čistec bahenní – další foto

V naší přírodě ještě můžeme narazit na čistec lesní – Stachys silvestris, čistec přímý – Stachys recta. V zahradách na skalkách se jako okrasná květina pěstuje čistec vlnatý – Stachys lanata a čistec velkokvětý – Stachys macrantha, které pocházejí z Malé Asie a mají rádi naopak suchá, slunná stanoviště.

Text i foto: dědek Wassermann

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….