Rybářský rozcestník

Křídlatky – úporný plevel, zelenina i léčivka

V naší přírodě se křídlatka vyskytuješ již od 18. století. Jde o zavlečený druh rostliny z Asi. Do Evropy se dostala jako okrasná rostlina pěstovaná původně na zahradách. V ČR se nyní vyskytují 3 druhy křídlatek, křídlatka japonská – Reynoutria Japonka, křídlatka sachalinská – Reynoutria sachalinensis a křížením obou druhů pak vznikla křídlatka česká – Reynoutria bohemica, která byla popsána botaniky v roce 1983. Křídlatka česká je nejagresivnější a při likvidaci nejodolnější.

křídlatkakřídlatkakřídlatkakřídlatka

Rozpoznávací znaky

V našich podmínkách dorůstají křídlatky až 3 metrů, lodyhy jsou silné až 3 cm uvnitř duté. Lodyha se rozvětvuje, na hlavních větvích jsou srdčité listy, s neznatelnými chloupky na spodní straně, listy jsou až 25 cm dlouhé, široké až 18 cm. Odlomené části lodyh a oddenků velmi snadno a rychle kořenují, vytvářejí souvislé porosty a vytlačují původní druhy.

Výskyt

Nejčastěji se křídlatky vyskytují kolem vodních toků, kde vytváří souvislé porosty.

Obecně

Jako invazní rostlina, která se rychle šíří a vytlačuje původní druhy, se často se likviduje. Likvidace křídlatky není ale vůbec jednoduchá a není ještě vypracována 100% metodika.

Křídlatka japonská

V Asii se mladé výhonky této křídlatky konzumují a nazývají se horská zelenina sansai. Chuť mladých výhonků je jemně nakyslá, chuťově nejblíže naší rebarboře. Z mladých výhonků stáhneme vlákna, podobně jako rebarbory nebo chřestu a vhodí do vroucí vody, vaří se tak dlouho než se sytě zelená barva změní na světle zelenou, kolem 2 minut. Uvařené stonky se slijí a ihned přendají do ledové vody (přidáme pár kostek ledu), a nechají 8 -10 hodin macerovat, odstraní se případné svíravé látky. Výhonky potom scedíme, necháme okapat. Takto upravené výhonky můžeme použít upravené na sladko jako rebarboru, třeba rebarborový koláč. Nebo do salátů, osolené, přelité majonézou, se sojovou omáčkou atd.

Recept na sirup z křídlatek najdete zde: Sirup z křídlatky japonské

Zajímavosti

Salát z výhonků křídlatky - Osobně mám nejraději výhonky promíchané s utřeným česnekem solí, chilli sojovou omáčkou, olejem a chilli omáčkou. Křídlatka má i léčivé účinky, luhováním listů ve vodě nebo alkoholu lze získat ochranný prostředek proti plísním, sama rostlina je velmi odolná proti plísním a jiným chorobám. Rostlina obsahuje látky resveratrol a protykyn, které příznivě ovlivňují cévy a srdce, kapsle z křídlatky jsou běžně na trhu.

Předmětem sběru je i kořen křídlatky, ve kterém jsou obsaženy látky, které pomáhají velmi úspěšně při léčbě lymeské boreliózy, kterou způsobují infikovaná klíšťata. Kořen křídlatky se užívá nejčastěji ve formě tinktury, která je nejúčinnější kořen vykopaný v listopadu se očistí, nakrájí a nechá 1 měsíc macerovat nejlépe v 80 % alkoholu. Lze i sušit a připravit z něj odvar. Tinktura pomáhá i při dalších nemocech, při borelióze tlumí bolesti kloubů, pomáhá proti virům, parazitům, plísním, posílení imunity, proti kašli, chronický zánět průdušek, prevence proti rakovině, snižuje hladinu cukru, hladinu krevního tuku a cholesterolu.

Tento úporný plevel má opravdu zázračné účinky. Kolem Labe už začíná vyrážet letos už od poloviny března a výhonky jsem tak i letos několikrát použil v kuchyni. Sběr kořene na tinkturu bude až v listopadu, myslím, že některým rybářům se tyto informace budou hodit, kolem vody roste v ČR opravdu hojně.

Více informací o křídlatce lze vyhledat na internetu.

Text i foto: Dědek Wasermann pro Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Rybaření v Norsku – základní výbava

Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Základní dělení rybářských navijáků

Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím