Rybářský rozcestník

Baskická treska s omáčkou Pil Pil

Treska s omáčkou Pil Pil (španělsky bacalao al pil pil) je jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka a je ideální pro milovníky ryb. K jeho přípravě potřebujete pouze čtyři ingredience: tresku, česnek, sušené chilli a olej. Uvidíte, že velmi zajímavou, ale jednoduchou technikou se vám podaří získat vynikající omáčku, podobnou majonéze.

2 náročnost
20 minut
eDelikatesy-BaskickáeDelikatesy-Baskická
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety tresky (ideálně s kůží)
  • 6-8 ks stroužků česneku
  • 3 ks chilli papričky
  • 250 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • Příprava

    1. Nejprve tresku osušte pomocí kuchyňské utěrky.
    2. Na pánvi vyrobené z keramiky nebo kamene (ne teflonu) rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Zatímco se olej zahřívá, nasekejte polovinu česneku a zbytek nechte celý. Tyto celé stroužky budou na ozdobu.
    3. Nejprve do oleje na pár minut přidejte celé stroužky a chilli. Poté přihoďte nasekaný česnek. Olivový olej tak získá lahodnou chuť. Vše vařte, dokud česnek nezezlátne. Poté chilli papričky a česnek vyjměte z oleje a položte je na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
    4. Nyní je čas na ochuceném oleji osmažit tresku. Nechejte rybu opéci 2 až 3 minuty z každé strany (doba se může lišit v závislosti na velikosti filetů). Když je ryba hotová, odstraňte ji z pánve a vypněte sporák. Olej teď obsahuje trochu želatiny, což vám pomůže připravit omáčku. V první řadě ho však nechejte trochu vychladnout.
    5. Jakmile bude mít olej teplotu mezi 40-60 °C, můžete začít s přípravou omáčky. Abyste získali emulzi z oleje a rybí želatiny, tak obsah pánve energicky 3 až 5 minut šlehejte metličkou, případně spodkem jemného kovového cedníku. Dosolte a podávejte s chilli papričkou a celým česnekem.

    Doporučení

    Nevznikla vám z omáčky hustá emulze? Zde je pár triků od španělských kuchařů: Slijte omáčku z pánve a tyčovým mixérem ji trochu vyšlehejte. Pozor, nešlehejte moc dlouho, jinak vám omáčka moc zhoustne. Vyjměte polovinu omáčky z pánve, přidejte do ní špetku kukuřičného škrobu a tyčovým mixérem vyšlehejte. Promíchejte se zbytkem omáčky v pánvi. Za stálého míchání omáčky na pánvi přidejte 1 až 2 lžíce plnotučného mléka pro zahuštění.

    Tip na olivový olej: Olivový olej Extra Virgen, Aragón, Marchenica – Tento extra panenský olivový olej vznikl jako výsledek dlouholetých zkušeností práce s výjimečnou surovinou, jako jsou olivy z Bajo Aragón. Jeho barva, jemná vůně a ovocná chuť jsou nejlepším důkazem jeho znamenité kvality.

    Poznámka

    zdroj: www.edelikatesy.cz

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Nejoblíbenější rybářské závody na světě

    Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.