Rozpis na 2 porce:
2 ks makrely
4 ks stroužky česneku
500 g brambor
250 g cherry rajčat
150 g šalotek
směs koření na ryby
nasekaná petrželka
citronová šťáva
olivový olej
rozmarýn
tymián
máslo
sůl
Příprava
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, v mírně osolené vodě s kmínem uvaříme do poloměkka, scedíme, pak brambory odložíme stranou.
- Olivový olej promícháme s utřeným česnekem, tymiánem, rozmarýnem. Makrely v břišní dutině vytřeme utřeným česnekem se solí, potřeme i na povrchu a uvnitř i na povrchu posypeme kořenící směsí na ryby.
- Makrely položíme na plech vyložený pečícím papírem, obložíme okolo předvařenými brambory, které potřeme připraveným ochuceným olivovým olejem, přidáme přepůlené šalotky, makrely poklademe kousky másla.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 5 minut, potom přidáme přepůlená cherry rajčata a pečeme dalších 10 minut.
- Upečené makrely na talíři obložíme brambory se zeleninou, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek