Rybářský rozcestník

Pečená makrela s brambory

Předvařené brambory upečené na plechu spolu s makrelami a cherry rajčátky ochucené kořením na ryby, česnekem utřeným se solí, pepřem a bylinkovým olejem.

2 náročnost
30 minut
pečenápečenápečenápečená
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks makrely
  • 4 ks stroužky česneku
  • 500 g brambor
  • 250 g cherry rajčat
  • 150 g šalotek
  • směs koření na ryby
  • nasekaná petrželka
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • tymián
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, v mírně osolené vodě s kmínem uvaříme do poloměkka, scedíme, pak brambory odložíme stranou.
    2. Olivový olej promícháme s utřeným česnekem, tymiánem, rozmarýnem. Makrely v břišní dutině vytřeme utřeným česnekem se solí, potřeme i na povrchu a uvnitř i na povrchu posypeme kořenící směsí na ryby.
    3. Makrely položíme na plech vyložený pečícím papírem, obložíme okolo předvařenými brambory, které potřeme připraveným ochuceným olivovým olejem, přidáme přepůlené šalotky, makrely poklademe kousky másla.
    4. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 5 minut, potom přidáme přepůlená cherry rajčata a pečeme dalších 10 minut.
    5. Upečené makrely na talíři obložíme brambory se zeleninou, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.