Rybářský rozcestník

Makrela po Navarrsku (Macarela a la Navarra)

Recept na chutnou úpravu ryb ze španělské kuchyně. Podobně lze upravit i vykuchané celé pstruhy, líny, sledě, ideálně menší celé ryby o hmotnosti kolem 300 g.

2 náročnost
40 minut
makrelamakrelamakrelamakrela
  • 2 ks vykuchané makrely
  • 2 ks stroužky česneku
  • 4 ks plátky šunky
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • olivový olej
  • citron
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme, osušíme, uvnitř osolíme, opepříme, do břišní dutiny vložíme 2 plátky šunky, spíchneme párátkem.
    2. Makrely položíme na plech vyložený papírem na pečení a potřený olivovým olejem, potřeme makrely i na povrchu, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 °C tak 20 minut.
    3. V mezičase na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou papriku, krátce podusíme. Když paprika začne být měkká, přidáme na kostičky nakrájené oloupaná rajčata, směs ochutíme nasekanou bazalkou, drceným česnekem a osolíme, dusíme ještě 5 minut.
    4. Upečené makrely na talíři přelijeme omáčkou, ozdobíme kolečky citronu a podáváme třeba s vařenými brambory, opečenými brambory, nebo hranolkami.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.