Rybářský rozcestník

Makrela po Navarrsku (Macarela a la Navarra)

Recept na chutnou úpravu ryb ze španělské kuchyně. Podobně lze upravit i vykuchané celé pstruhy, líny, sledě, ideálně menší celé ryby o hmotnosti kolem 300 g.

2 náročnost
40 minut
makrelamakrelamakrelamakrela
  • 2 ks vykuchané makrely
  • 2 ks stroužky česneku
  • 4 ks plátky šunky
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • olivový olej
  • citron
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme, osušíme, uvnitř osolíme, opepříme, do břišní dutiny vložíme 2 plátky šunky, spíchneme párátkem.
    2. Makrely položíme na plech vyložený papírem na pečení a potřený olivovým olejem, potřeme makrely i na povrchu, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 °C tak 20 minut.
    3. V mezičase na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou papriku, krátce podusíme. Když paprika začne být měkká, přidáme na kostičky nakrájené oloupaná rajčata, směs ochutíme nasekanou bazalkou, drceným česnekem a osolíme, dusíme ještě 5 minut.
    4. Upečené makrely na talíři přelijeme omáčkou, ozdobíme kolečky citronu a podáváme třeba s vařenými brambory, opečenými brambory, nebo hranolkami.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.