600-800 g filetů či podkov ze štiky (nebo dvě půlky)
120 g másla
oblíbené koření na ryby
sůl
Na holandskou omáčku:
3 ks vaječné žloutky
80 g másla
1,5 lžíčky citronová šťáva
(pažitka)
pepř
sůl
vodní lázeň a metlička
Příprava
- Štiku očistíme, zbavíme šupin, hlavy i ploutví, podél páteře pak vykrojíme úhledné filety, ty opláchneme a necháme oschnout, nebo štiku nakrájíme na silnější podkovy.
- Okořeníme kořením na ryby, kmínem a osolíme, necháme chvíli odležet.
- Porce štiky pečeme v troubě vyhřáté 200 °C v pekáčku vymazaném máslem, pokladené kousky másla, při pečení filet s kůží nahoru, ke konci můžeme zapnout gril, pokud ho trouba má, aby se udělala pěkná kůrka, občas poléváme výpekem. Pečeme cca 20 minut, raději méně než více, ryby moc nepotřebuje!
- Zatím, co se ryba peče, připravíme holandskou omáčku; do misky dáme tři žloutky, osolíme, okořeníme pepřem, přidáme asi 1,5 lžičky citronové šťávy, misku vložíme do vodní lázně, šleháme metličkou, nakonec přidáme rozpuštěné máslo, šleháme, až omáčka zhoustne.
- Porce ryby na talířích přelijeme holandskou omáčkou, kterou můžeme ještě dochutit například nasekanou pažitkou.
Doporučení
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, vařené, opečené…
Poznámka
Silnější plátky nebo podkovy, či půlky štiky je lepší nejprve chvíli péci na másle na pánvi, pak teprve vložit do pekáčku a dát péci.