Rybářský rozcestník

Závitky z pstružích filátek

Dušené rybí závitky naplněné parmazánem a anglickou slaninou, servírované na ledovém salátu, přelité pikantní zálivkou.

2 náročnost
40 minut
  • Pro 2 osoby:
  • 2 ks pstruhů
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 60 g anglické slaniny
  • mletý pepř
  • olej
  • sůl
  • Na salát:
  • 300 g ledového salátu
  • 2 ks cibule
  • 1 ks čekanky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks kadeřavého salátu
  • Na zálivku:
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička cukru (podle chuti)
  • 200 ml červeného vína
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Pstruhy očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme hlav, rozřízneme podél hřbetu a opatrně vyjmeme páteřní kost, pak důkladně vybereme zbylé kosti
    2. Vykostěná filátka osolíme, opepříme, každý kousek posypeme trochou na jemno nastrouhaného parmazánu, poklademe plátkem anglické slaniny, opatrně svineme do závitků, potom je sepneme párátkem nebo je svážeme kuchyňskou nití
    3. Pak v pánvi na rozehřátém oleji se všech stran závitky osmažíme a dusíme pod pokličkou doměkka 5-10 minut
    4. Kadeřavý salát, ledový salát a čekanku opereme, osušíme, natrháme na listy nebo kousky, oloupané cibule nakrájíme na drobno, očištěnou papriku nakrájíme na kousky
    5. V misce promícháme kousky ledového salátu, čekanky, papriky a nakrájené cibule, do středu každého talíře narovnáme listy kadeřavého salátu, poklademe připraveným salátem a závitky
    6. Zálivku připravíme smícháním červeného vína, vinného octa, hořčice, oleje a citronové šťávy, vše prošleháme, ochutíme cukrem, solí, pepřem a připravenou zálivkou přelijeme porce závitků se salátem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím