Rybářský rozcestník

Rybí koule (karbanátky) v láku

V oleji dozlatova usmažené menší kuličky vyrobené z mletého rybího a vepřového masa, cibule, česneku, rohlíků, strouhanky a koření, naložené ve sladkokyselém nálevu spolu s cibulí a paprikou, sterilované.

2 náročnost
180 minut
  • 750 g rybího masa bez kůže a kostí (ideálně více druhů)
  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • 3-5 ks stroužků česneku
  • 2 ks staré rohlíky máčené v mléce
  • 2 ks vejce
  • 1 ks velké cibule
  • strouhanka dle potřeby
  • olej na smažení
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 3 l pitné vody
  • 0,8 l octa
  • 10 lžiček soli
  • 5 lžiček cukru krystal
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 20 ks kuliček černého pepře
  • 15 ks kuliček nového koření
  • 4 ks bobkové listy
  • 1 ks feferonky
  • Na dohotovení:
  • cibule, feferonky, masité papriky
  • vhodné zavařovací sklenice s víčky
  • worcesterská omáčka, kečup nebo protlak, sojová omáčka
  • Příprava

    1. Smícháme v hrnci vodu s octem, přidáme všechno koření, feferonku, cukr a sůl, vše povaříme tak 10 minut, necháme vychladnout a stát, nejlépe do druhého dne, pak nálev scedíme
    2. Pomocí mlýnku na maso umeleme společně kostky bůčku a rybího masa, přidáme i v mléce máčené, vymačkané rohlíky, kousky cibule a stroužky česneku, do směsi pak zamícháme koření, směs osolíme, doplníme o strouhanku, dáme ji tolik, aby koule pěkně držely pohromadě
    3. Tvarujeme kuličky velikosti sousta, ani velké, ani moc malé, ty pak usmažíme, pěkně dozlatova, na větším množství dobře rozpáleného oleje
    4. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenčí kolečka, papriky zbavené jadřinců na větší proužky
    5. Prochladlé kuličky vyskládáme ve vrstvách do zavařovacích sklenic, nejprve dáme vrstvu cibule, papriky, pak narovnáme rybí kuličky, uděláme další vrstvu cibule a papriky a opět vyskládáme koule… až budou sklenice skoro úplně plné, přidáme do nich po jedné menší feferonce, 1 lžíci kečupu nebo protlaku, sojové omáčky a nakonec lžičku worcesterské omáčky
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, sterilujeme krátce, stačí při 80 °C 5 až 10 minut, jen aby se víčka dobře zatáhla
    7. Po vychladnutí sklenice razantně protřepeme, zajistíme tak, aby se obsah ve sklenicích dobře promíchal, necháme nejméně 1 měsíc odležet, ale nejlepší jsou, takto připravené rybí koule, až za 3 měsíce!

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….