Rybářský rozcestník

Matjesy ze sladkovodních ryb

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.

1 náročnost
40 minut
Celková doba přípravy 16 dnů!  
Matjesy ze sladkovodních ryb - talíř
MatjesyMatjesy
  • Rozpis na 2 sklenice o objemu 0,7 l:
  • 1 kg ke kuchyňskému zpracování připravených ryb (karas, kapr ...)
  • 1 balení mořské soli
  • asi 0,5 l rostlinného oleje
  • asi 0,5 l octa
  • několik cibulí
  • mletý pepř
  • Koření na 2 sklenice k naložení:
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček černého pepře
  • 4 ks bobkové listy
  • Příprava

    1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice
    2. Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem
    3. Po dalších 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily
    4. Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme
    5. Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet
    6. Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem.

    Doporučení

    Recept na salát z matjesů najdet zde: Salát z matjesových řezů

    Tento recept s podrobným foto-postupem najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb – postup ve fotografii

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím