Rybářský rozcestník

Matjesy ze sladkovodních ryb

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.

1 náročnost
40 minut
Celková doba přípravy 16 dnů!  
Matjesy ze sladkovodních ryb - talíř
MatjesyMatjesy
  • Rozpis na 2 sklenice o objemu 0,7 l:
  • 1 kg ke kuchyňskému zpracování připravených ryb (karas, kapr ...)
  • 1 balení mořské soli
  • asi 0,5 l rostlinného oleje
  • asi 0,5 l octa
  • několik cibulí
  • mletý pepř
  • Koření na 2 sklenice k naložení:
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček černého pepře
  • 4 ks bobkové listy
  • Příprava

    1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice
    2. Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem
    3. Po dalších 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily
    4. Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme
    5. Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet
    6. Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem.

    Doporučení

    Recept na salát z matjesů najdet zde: Salát z matjesových řezů

    Tento recept s podrobným foto-postupem najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb – postup ve fotografii

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím