Rybářský rozcestník

Matjesy ze sladkovodních ryb

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.

1 náročnost
40 minut
Celková doba přípravy 16 dnů!  
Matjesy ze sladkovodních ryb - talíř
MatjesyMatjesy
  • Rozpis na 2 sklenice o objemu 0,7 l:
  • 1 kg ke kuchyňskému zpracování připravených ryb (karas, kapr ...)
  • 1 balení mořské soli
  • asi 0,5 l rostlinného oleje
  • asi 0,5 l octa
  • několik cibulí
  • mletý pepř
  • Koření na 2 sklenice k naložení:
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček černého pepře
  • 4 ks bobkové listy
  • Příprava

    1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice
    2. Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem
    3. Po dalších 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily
    4. Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme
    5. Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet
    6. Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem.

    Doporučení

    Recept na salát z matjesů najdet zde: Salát z matjesových řezů

    Tento recept s podrobným foto-postupem najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb – postup ve fotografii

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

    D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

    Trofejní tajmen uloven Češkou v Mongolsku. Měřil 145 cm a vážil hodně přes 30 kg!

    Začátkem října ulovila Veronika Kolajová na řece Šiškid v Mongolsku trofejního tajmena v délce 145 cm! Ryba byla přesně změřena za přítomnosti tří svědků, takže veškeré pochybnosti nejsou oprávněné. Veronika s ním bojovala téměř 40 minut. Tento tajmen patří k největším úlovkům posledních let a rozhodně to je nový ženský rekord!

    Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

    Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím