Rybářský rozcestník

Boilies

Boilies jsou vlastně krmné kuličky různých velikostí sloužící jako rybářská nástraha, nebo i návnada na bílé ryby, především kapry. Vyrábí se různé příchutě boilies, jak sladké, tak slané, různé barevné provedení a také velikosti. Další důležitou informací o těchto kuličkách je, jaký je jejich stupeň rozpouštění. Některé se ve vodě rozpustí ihned, některé vydrží v celku několik hodin a některé i několik dní. Záleží ovšem na teplotě vody, případně jak moc je proudná. Vyrábí se i boilies, které plave, či se vznáší.

Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu
Barevnéboilies-ilustracni-fotoNástrahyBoilies

Boilies je rybářská nástraha i návnada z vařeného těsta a dalších přísad, mezi které patří například maso rybí, ale i různých vodních tvorů, mléko, obiloviny, zelenina. Často se do boilies přimíchávají i vajíčka či jiné vhodné pojivo, dále různé aromatické látky, posilovače

Vznik boilies se datuje od roku 1970, kdy ho vynalezli dva britští rybáři Lenny Middleton a Kevin Maddocks. Hledali totož způsob, jak při cíleném lovu velkách kaprů vyselektovali menší ryby. Vyvinuli poměrně tvrdou nástrahu a tak velkou, že ostatní ryby jako cejni, líni, plotice ji nechali ležet na dně bez povšimnutí a pokud docílili záběru, většinou se jim podařilo vytáhnout u vody většího kapra, což byl jejich cíl.

Domácí pop up boilis s korkovou výplní

Dnes se boilies vyrábí nejen v různých velikostech a chutích, ale také především s různým poločasem rozpadu. Prodávají se koule do ledové vody, ale i nástrahy vhodné pro letní chytání. Koule, které jsou určeny především k zavěšené pod háček, ale i koule zakrmovací, které jsou určeny na přilákání ryby a také na udržení hejna na lovném místě.

Jak nastražit boilies?

  • boilie položené na dně – potápivé
  • kombinace pop up (plavací) boilie a potápivého boilie – boilies se mírně vznáší nedednem
  • plovoucí pop up boilie vznášející se výše nadednem nebo i výše směrem k hladině (chytání ve vodním sloupci)
  • bolie nastražené těsně pod hladinou, nebo plavající na hladině

Montáž s přívěsem – potápivé boilie, na konci brok na zajištění lepšího záseku

Postup navázání háčku s přívěsem najdete zde (kliknětě na obrázek):

Bezuzlové navazování háčku s očkem návazcem na boilies

Jak navléci boilie na očko přívěsu?

Nejprve propíchneme boilie jehlou na boilies (některá boilie jsou tak tvrdá, že je musíme nejprve provrtat!), očko přívěsu protáhneme kuličkou a do očka vložíme zarážku, velikost volíme podle průměru boilie. Dotáhneme a máme připraveno.

Koláž – navléknutí boilie kuličky na přívěs háčku

Boilies si můžete vyrobit i doma, zde je receptůra: Výroba boilies a směsí na boilies v domácích podmínkách

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.