Rybářský rozcestník

Těstoviny – osvědčená nástraha na ryby

Dříve se těstoviny používaly k lovu ryb zcela běžně, ovšem dnes už tomu tak není. Nahradily je tolik oblíbené kuličky boilies, pelety a další moderní dobroty. Ale je to škoda! Ryby těstoviny milují a pokud je dobře uvaříte, tzv. na skus, tedy aby byly měkké, ale jen tak akorát, aby nepadaly z háčku, pak je to skvělá nástraha především při chytání na položenou.

VařenéVařenáVařenáVařenátěstovinyvařenávařenákolínka

V minulosti jedinou běžnou těstovinou byla v podstatě kolínka. Vyráběly se i jiné tvary těstovin, ale právě kolínka byla mezi rybáři nejoblíbenější. Dnes máme výběr mnohem větší, ale já jsem zůstal stále věrný kolínkům. 🙂 Na těstoviny nejčastěji zabere kapr nebo cejn. Ovšem chytneme na ně i jiné druhy ryb.

Vyplatí se uvařené těstoviny obalit do strouhanky, nějakého koření a pod., případně je můžeme vyválet v nějaké moderní vnadící směsi. Také je lze obarvit. Hlavně později z jara a v létě barevná vřeténka, kolínka či další tvary těstovin dost bodují! Těstoviny se osvědčily jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Dá se s nimi i vnadit, tedy přidat je do zakrmovací směsi, v momentě, kdy na těstoviny chytáme, je to jedna z možností, jak nalákat ryby do lovného místa a také je tam udržet a přitom je přimět k záběru.

Vařená kolínka obalená ve strouhance s libečkem, skvělá nástraha na kaprovité ryby.

Vařená těstovinová kolínka – na sladko – hotová, v krabičce, obalená ve skořici a cukru

Zpracování těstovin:

Podle návodu je povaříme, ale vaříme o minutu či dvě kratší dobu, než je uvedeno na obalu, pak budou pro chytání ryb tak akorát. Pozor! Každý výrobce má jinou dobu vaření těstovin, většinou je to však 8, 10 až 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou, nebudou se lepit. Nakonec je hojně prosypete nějakou vnadící směsí, či jen strouhankou. Ale lze chytat i na čistě uvařené těstoviny bez jakéhokoli obalení, nebo je těsně před nahozením do vody můžeme nadipovat. A pokud je chceme obarvit, přidáme barvivo do vody, ve které těstoviny vaříme. Pak nemá smysl je obalovat. Dají se obarvit velmi snadno i po uvaření, prostě do studené vody kápneme barvivo a necháme je v ní chvíli luhovat.

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny napichujeme na větší háčky, ovšem ne zase příliš velké. Určitě necháme hrot háčku volný, stejně jako u jiných nástrah.

Nejčtenější články

Zimní rybářské vybavení pro komfortní rybolov

Ženete se za kapitálními úlovky, nebo máte ambice chytit nejvýše rýmu, ale zrelaxovat se přitom v klidu přírody? Zimní rybaření má svoje nezaměnitelné kouzlo – čistá voda, ticho a jasný svit slunce odrážející se ve třpytu ledových krystalů. A pokud se důkladně vybavíte a obléknete, nemusíte chytit ani onu příslovečnou rýmu. Poradíme vám, co s sebou i na sebe.

Tinktura z koňského kaštanu

Kaštan koňský nebo také jírovec maďal a jeho plody bývají díky velkému obsahu bezpečných přírodních látek, jako jsou flavonoidy a glykosidy součástí mnoha mastí, které mají příznivé účinky na žilní a lymfatický systém. Zkuste si vyrobit domácí tinkturu ze zralých a čerstvých kaštanů, která pomáhá při otokách, křečových žílách, pocitu těžkých nohou.

Pokračování s boilies Chill Banana. Tohle boilies od Mastodont Baits musíte mít!

Povedená výprava, krásné ryby, naši Chillinu prostě musíte vyzkoušet! – Ahoj všem příznivcům Mastodont Baits, přidávám pokračování mých výprav s boilies Chill Banana od Mastodont Baits. Po minulé výpravě jsem vzal opět tuhle příchuť boilies k vodě. Tentokrát to bylo na jiný revír, kde jsem prozatím chytal pouze na dvou výpravách. Chtěl jsem zkusit všechny možné varianty od popky, přes neutrálně vyvážené boilies až po těžkou kuličku.