Rybářský rozcestník

Těstoviny – osvědčená nástraha na ryby

Dříve se těstoviny používaly k lovu ryb zcela běžně, ovšem dnes už tomu tak není. Nahradily je tolik oblíbené kuličky boilies, pelety a další moderní dobroty. Ale je to škoda! Ryby těstoviny milují a pokud je dobře uvaříte, tzv. na skus, tedy aby byly měkké, ale jen tak akorát, aby nepadaly z háčku, pak je to skvělá nástraha především při chytání na položenou.

VařenéVařenáVařenáVařenátěstovinyvařenávařenákolínka

V minulosti jedinou běžnou těstovinou byla v podstatě kolínka. Vyráběly se i jiné tvary těstovin, ale právě kolínka byla mezi rybáři nejoblíbenější. Dnes máme výběr mnohem větší, ale já jsem zůstal stále věrný kolínkům. 🙂 Na těstoviny nejčastěji zabere kapr nebo cejn. Ovšem chytneme na ně i jiné druhy ryb.

Vyplatí se uvařené těstoviny obalit do strouhanky, nějakého koření a pod., případně je můžeme vyválet v nějaké moderní vnadící směsi. Také je lze obarvit. Hlavně později z jara a v létě barevná vřeténka, kolínka či další tvary těstovin dost bodují! Těstoviny se osvědčily jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Dá se s nimi i vnadit, tedy přidat je do zakrmovací směsi, v momentě, kdy na těstoviny chytáme, je to jedna z možností, jak nalákat ryby do lovného místa a také je tam udržet a přitom je přimět k záběru.

Vařená kolínka obalená ve strouhance s libečkem, skvělá nástraha na kaprovité ryby.

Vařená těstovinová kolínka – na sladko – hotová, v krabičce, obalená ve skořici a cukru

Zpracování těstovin:

Podle návodu je povaříme, ale vaříme o minutu či dvě kratší dobu, než je uvedeno na obalu, pak budou pro chytání ryb tak akorát. Pozor! Každý výrobce má jinou dobu vaření těstovin, většinou je to však 8, 10 až 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou, nebudou se lepit. Nakonec je hojně prosypete nějakou vnadící směsí, či jen strouhankou. Ale lze chytat i na čistě uvařené těstoviny bez jakéhokoli obalení, nebo je těsně před nahozením do vody můžeme nadipovat. A pokud je chceme obarvit, přidáme barvivo do vody, ve které těstoviny vaříme. Pak nemá smysl je obalovat. Dají se obarvit velmi snadno i po uvaření, prostě do studené vody kápneme barvivo a necháme je v ní chvíli luhovat.

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny napichujeme na větší háčky, ovšem ne zase příliš velké. Určitě necháme hrot háčku volný, stejně jako u jiných nástrah.

Nejčtenější články

Termíny vytírání ryb

Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

Drop Shot – základy

Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím